Évtizedek óta bukkannak fel a francia tengerparton a Garfield formájú telefonok

2022. március 15. – 08:03

Évtizedek óta bukkannak fel a francia tengerparton a Garfield formájú telefonok
Egy Garfield-telefon a francia tengerpart homokjában – Fotó: Fred Tanneau / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Akármi is a mikroműanyag ellentéte, a Garfield-telefonok tökéletesen megtestesítik a gondolatot. A hetvenes-nyolcvanas évek fordulóján készített vonalas telefonok akkor bukkantak fel először a piacon, amikor Jim Davis képregényfigurája elkezdte a világot meghódítani azzal, hogy annyira utálja a hétfőket, mint amennyire a lasagnét imádja. A készülék pedig pont úgy nézett ki, mint ahogy Davis megrajzolta a macskát – azzal a különbséggel, hogy volt egy kagyló a hátában, amit ha felemeltünk, Garfield kinyitotta a szemét.

Franciaország legnyugatibb csücskében, Finistère megye tengerpartjánál viszont a Garfield-telefon nem egy giccses emlékeztetője volt a nyolcvanas éveknek, hanem valami, amit hétről hétre kihalásztak az önkéntes szemétszedők a tengerből vagy a homokból. Az Ar Viltansoù, a breton strandokat takarító egyesület tagjai a saját bevallásuk szerint már legalább húsz éve szedik össze a Garfieldokat, és szomorúan állapítják meg, hogy azért még mindig elég jó állapotban vannak.

Mármint ez egy Garfield-rajongónak jó hír lenne, de egy környezetvédőnek nem, a telefonok belsejéből ugyan teljesen eltűnt az elektronika, de a műanyag kéreg az érintetlen, és még a megviseltebb darabokon is tisztán ki lehetett venni a híres macska színét. Ráadásul nem lebegnek a víz felszínén, hanem a tenger feneként maradnak, amíg a hullámok ki nem mossák őket, általában egy vihar után. A számuk pedig csak nem kezdett el apadni, 2018-ban is kétszáz darabot szedtek össze. „Minden egyes takarításkor három-négy telefont gyűjtünk be, egészben vagy darabokban” – mondta egy takarító önkéntes. Az Ar Viltansoù tagjai arra gyanakodtak, hogy egész biztosan egy hajóról pottyanhatott le ez a sok telefon, amely annyira elterjedt, hogy a régió egyik leggyakrabban összeszedett szemete lett a tengerparton.

A Garfield-telefon kagylója – Fotó: Fred Tanneu / AFP
A Garfield-telefon kagylója – Fotó: Fred Tanneu / AFP

A Franceinfo 2019 februárjában akart utánajárni annak, hogy vajon honnan is érkezhetett a francia tengerpartra ez a sok telefon. A helyi önkormányzatok nem tudtak semmit az eredetükről, a Garfield-licenc tulajdonosa pedig nem hallott arról, hogy bármikor is elveszett volna egy nagyobb rakomány a nyolcvanas években. Az utóbbira az is lehet a magyarázat, hogy ezeket a készülékeket nem a hivatalos gyártó, a Tyco Toys készítette, hanem hamisítványok voltak, ezért senki sem jelentette a hiányukat. A Finistère közeli szállítmányozási útvonal pedig rendkívül népszerű, évente több tízezer hajó halad ott át.

Ha valaki kételkedne abban, hogy igenis van szerepe a médiának ebben a modern korban, annak elmondanám, hogy miután a partra vetett Garfield-telefonok története bejárta a világot, nemcsak a francia partokat, jelentkezett egy helyi gazda.

René Morvan elmondta, hogy pontosan emlékszik arra, amikor a nyolcvanas években egy nagyobb vihar után feltűntek a telefonok az egész parton. Az akkor kábé 20 éves Morvan a testvérével úgy döntött, hogy megkeresik, honnan jöhetnek a készülékek. Megvárták az apályt, és leereszkedtek egy barlangba, ahol volt egy konténernyi telefon. A Morvan testvérek aztán ezek szerint senkinek sem büszkélkedtek el azzal, hogy mit találtak, mert senkinek sem mondták el a dolgot. René Morvan annyit mondott erről, hogy

„akkoriban nagyon sok dolog érkezett hozzánk a tengerből”.

A trükk pedig az volt, hogy a telefonokat csak apály idején lehetett megközelíteni. Az Ar Viltansoù önkéntesei Morvan leírása alapján megtalálták a barlangot, amit az elbeszéléseik szerint „nagyon, nagyon veszélyes” volt megközelíteni. A tengerszint alatt harminc méterrel, Plouarzel szikláinál tényleg megtalálták a konténert, tele a telefonokkal, de már a bejáratnál is összesen 23 teljesen ép készüléket számoltak össze.

Így nézett ki a barlangnak az a része, amit még biztonságos volt bejárni:

A probléma csak az, hogy magát a konténert képtelenség megközelíteni, ezért az Ar Viltansoù tagjai elhatározták még 2019-ben, hogy továbbra is muszáj lesz gyűjteni a homokból a Garfield-telefonokat. De azt, hogy honnan kerültek abba a barlangba, a mai napig nem lehet tudni. Ahogy azt sem, hogy mikor fognak elfogyni: a szemétszedők Facebook-csoportjában még idén februárban is posztolták, hogy találtak egy darabot a telefonokból.

.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!