Megfagyott, de túlélte, azóta is boldogan él

2022. március 7. – 05:55

Másolás

Vágólapra másolva

1980. december 20-án az akkor 19 éves Jean Hilliard autója árokba borult. A fiatal nő gyalog kelt útra segítséget kérni, de végül megfagyva találtak rá egy szarvasmarha-tenyésztő farmja előtt. Egy átlagos történet itt véget is érne, azonban Hilliard a csodával határos módon túlélte a balesetet, és máig boldogan él.

Az eset Lengby városában történt Minnesota államban, ami az egyik leghidegebb környék Amerikában. Hilliard ismerte a tanyát, ahol rátaláltak, de mire odaért, elsötétült előtte minden, és semmi másra nem emlékszik. Ismerősei elmondása szerint a házhoz közeledve elesett, megsérült, és négykézláb próbált eljutni az ajtóhoz, de ott összeesett és hat órán át öntudatlanul fekve megfagyott. Ugyanez történt volna, ha az árokba szaladt autóban tölti éjszakáját.

A jéggé fagyott nőre a ház tulajdonosa, Wally Nelson talált rá, aki előző este éppen Hilliarddal és barátaival iszogatott. Amikor rátaláltak reggel, a nő annyira jéggé volt fagyva, hogy nem tudták betenni Nelson kocsijába, és alkalmi egyéjszakás partnere autójába fektették a testet. Nelson az MPR-nak azt nyilatkozta, hogy kétségtelenül bizarr lezárása lett ezzel az esettel az egyéjszakás kalandjának.

Végül sikerült eljuttatniuk a fagyott testet a kórházba, ahol az orvosok hiába próbálták a nőt infúzióra kötni, annyira meg volt fagyva, hogy több tű is egyszerűen beletört a karjába. A teste annyira le volt hűlve, hogy nem működött rajta a hőmérő sem. Nem tudtak kinyitni a száját vagy mozgatni a karjait. Arra jutottak, hogy a nő valószínűleg meghalt, ezért elkezdték felmelegíteni a testét, hogy így olvasszák ki. Közben hívták a lelkészt, aki meg is kezdte az imát a halott nőért.

Aki súlyos görcsök között, de magához tért.

Délutánra már értelmes mondatokra is képes volt, majd pár óra múlva már azon pánikolt, hogy mi lesz, ha az édesapja megtudja, hogy az árokban hagyta a kocsiját. Aztán kért egy pohár vizet.

A minnesotai StarTribune cikke az esetről, a fotón Jean Hilliard és szülei láthatók – Forrás – StarTribune
A minnesotai StarTribune cikke az esetről, a fotón Jean Hilliard és szülei láthatók – Forrás – StarTribune

A Minnesota Egyetem sürgősségi orvoslást tanító professzora, David Plummer szerint Hilliard esete egyáltalán nem szokványos, de nem is párját ritkító, a praxisa 10 éve alatt egy tucat olyan esettel találkozott, amikor extrém hipotermiából (kihűlés) valaki magához tért. Plummer szerint ez annak köszönhető, hogy bizonyos esetekben a megfagyás felér a hibernációval.

Ahogy lehűl az ember, úgy lassul le a vérkeringése, és ilyenkor a testnek kevesebb oxigénre is van szüksége. Ha a vérkeringés hasonló tempóban áll vissza, mint a testhőmérséklet, akkor az illető túl tud élni még egy ilyen extrém esetet is. Ma már az orvosok egy olyan speciális eszközt használnak, ami egy melegítőn keresztül pumpálja a páciens vérét, hogy így melegítsék fel a létfontosságú belső szerveket. Ez a technológia persze még nem létezett 1980-ban egy minnesotai kisváros kórházában.

Három nap múlva Hilliard már a lábait is tudta használni, de az orvosok arra készültek, hogy mindkét lábát amputálják, mert félő volt, hogy a fagyás miatt a sebei annyira elfertőzödtek, hogy nincs más megoldás. 49 napot töltött betegágyhoz kötve, de végül a saját lábain hagyhatta el a kórházat.

Hilliard felépülésének meseszerű története bejárta az amerikai sajtót. Templomokban tartott előadásokat, és rendszeresen hívták beszélgetős tévéműsorokba is, hogy elmesélje a valószínűtlen történéseket. Azóta normális civil életet él, megházasodott, gyerekeket szült, majd elvált, 2018-ban egy minnesotai Walmartban dolgozott.

Ő az egészből csak arra emlékszik, hogy egyszer csak elájult a hidegben, majd felkelt a kórházban. Pár hólyagos végtagon kívül az ég egy adta világon nem történt semmi baja, és ma is makkegészségesen él.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!