Japánban van egy működő postaláda, amihez 10 méter mélyre kell merülni a tengerben

2022. március 3. – 06:11

Japánban van egy működő postaláda, amihez 10 méter mélyre kell merülni a tengerben
A Szuszami-öbölben található postaláda – Forrás: AmusingPlanet

Másolás

Vágólapra másolva

Elsőre totális baromságnak tűnhet, hogy egy postaládát több méter mélyen helyezzenek el a tengerben, mégis világszerte vannak olyan pontok (Norvégia, Malajzia, Vanuatu például), ahol a kellően lelkes búvárok feladhatják a leveleiket a víz alatt. A legmélyebben fekvő postaláda Japánban található, és 10 méter mélyre kell ahhoz merülni, hogy valaki fel tudja ott adni a levelét.

A Szuszami-öböl Japán déli részén fekszik, itt található Szuszami, egy közel négyezer fős kis halászfalu, ahol először született meg az a meglehetősen unortodox gondolat, hogy mi lenne, ha postaládát helyeznének a víz alá. Az ötlettel még 1999-ben állt elő a település akkor 70 éves postása, Macumoto Tosihiko.

Macumoto ezt a nem mindennapi ötletet azért találta ki, mert Szuszami alapvetően egy tök ismeretlen kis település Japánban, amelyen keresztülmegy a turisták körében rettentően népszerű Kumano Kodo zarándokút. Szuszamiban pedig semmi olyan nem volt addig, ami érdekessé tehette volna a turisták számára, így jobb híján tettek egy próbát a helyi postás javaslatával, és a tengerfenékre helyeztek egy postaládát.

A húzás annyira bejött, hogy Szuszami ma már kötelező állomása a túrázóknak, és aki megáll itt, annak szinte kötelező lemerülnie, hogy aztán feladjon valakinek egy levelet a víz alatt. Természetesen nem sima, hanem vízálló bevonattal bekent képeslapot használnak, amelyre olajbázisú filccel lehet írni, és egy speciális, víz alatt is működő pecséttel látják el feladás előtt. Pár naponta a helyi bolt alkalmazottja lemerül, kiveszi a leveleket, és elviszi azokat a postára, ahol aztán feladják a címzetteknek. A turistalátványosság annyira népszerű, hogy

naponta 1000-1500 levelet dobnak a postaládába.

Szuszami víz alatti postaládája még a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült mint a legmélyebben fekvő postaláda, azonban az évek során számtalan más országban is indítottak hasonló akciót, és végül 2015-ben elveszítette ezt a címet. A malajziai Pulau Layang-Layangban ugyanis 40 méter mélyre telepítettek egy postaládát, ami azóta is világrekord.

Érdekesség egyébként, hogy hivatalosan a legelső víz alatti posta nem is Japánban volt, hanem a Bahamáknál. John Ernest Williamson, a víz alatti fotózás egyik úttörője hozta létre 1939-ben. Egy hosszú csövet engedett a vízbe, a végére pedig egy kamrát szerelt egy üvegablakkal, hogy azon kémlelve tudja fotózni az állatokat a víz alatt. Már 1914-ben létrehozta ezt a szerkezetet, és azért pont a Bahamákon, mert ott annyira tiszta a tenger vize, hogy a napfény egészen mélyre jut, megvilágítva az ott élő állatokat. Később egy komplett expedíciót indított, hogy víz alatti filmfelvételeket is készítsen, a projektnek pedig úgy csináltak hírverést, hogy 1939-ben létrehozták az első víz alatti postát az általa épített szerkezetben.

John Ernest Williamson víz alatti fotózási megoldása és amint épp alámerül kamerájával – Forrás: George Williamson; Library of Congress
John Ernest Williamson víz alatti fotózási megoldása és amint épp alámerül kamerájával – Forrás: George Williamson; Library of Congress

Az első leveleket a Bahama-szigetek kormányzója adta fel, és egészen 60 méter mélyre merült, hogy aztán ezeket megcímezze Franklin Delano Roosevelt amerikai elnöknek és VI. György brit királynak. Roosevelt még válaszolt is a kormányzónak, miszerint biztos benne, hogy a projekt nagy segítségére lehet a tudománynak. Végül alig két évvel a megnyitása után bezárták a víz alatti postát.

Források: Amusing Planet, World Atlas, Mystic Stamp

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!