Mályva, karmazsin és ametiszt árnyalatokat varázsolt az északi fény Kolozsvár fölé

2024. október 11. – 08:48

Mályva, karmazsin és ametiszt árnyalatokat varázsolt az északi fény Kolozsvár fölé
Kolozsvár fölött az ég 2024. október 10-én – olvasói fotó

Másolás

Vágólapra másolva

Nem mindennapi látványban lehetett részük azoknak a kolozsváriaknak, akik csütörtökről péntekre virradóan a látóhatárt kémlelték: az északi fény rózsaszín és lila árnyalatokba borította a város felett az eget. Bíborvörös, ciklámen, orchidea és ibolyalila árnyalatok cikáztak az égen, lenyűgöző fényjátékot hozva létre a város fölött. Ez a jelenség, amit általában csak a sarkvidék közelében lehet megfigyelni, most egy intenzív geomágneses vihar miatt jelent meg ilyen déli szélességi fokon is.

A látvány hátterében egy október 8-i napkitörés áll, ami a NASA adatai alapján az X 1.8-as kategóriába esik – ez az egyik legerősebb típusú kitörés. Az ilyenkor kibocsátott töltött részecskék elérik a Föld mágneses terét, és kölcsönhatásba lépnek vele, ami látványos fényjelenségeket hoz létre. A kolozsvári égbolt rózsaszín és lila árnyalatai különösen ritkák, és az oxigén és nitrogén molekulák reakciójának eredményeként jöttek létre. Az oxigén magasabb, 320 km feletti rétegekben vörös, míg a nitrogén kékes-lilás fényeket produkál.

Az utóbbi időben egyre gyakrabban figyelhetünk meg ilyen jelenségeket messze a sarkkörtől. A Nap aktivitása mostanában jelentősen fokozódik, és az ilyen erős napkitörések gyakrabban váltanak ki geomágneses viharokat, melyek miatt az északi fény már Európa középső részein is látható. Kolozsvár tehát igazi vizuális élményben részesült, amit valószínűleg sokáig emlegetni fognak a helyiek.

Kolozsvár környékéről is kaptunk olvasói fotókat, néhányat a leglátványosabbak közül megmutatunk:

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!