28 éves korában meghalt a progeria legidősebb ismert túlélője, Sammy Basso

2024. október 8. – 15:41

Másolás

Vágólapra másolva

Sammy Basso halálát a Rainews jelentette be és egész Olaszország gyászolja. A celebnek számító, progériás szindrómával élő Sammyt egy étteremben érte váratlanul a halál. Basso nemrég tért haza egy kínai utazásból, amelyről képeket az Instagram-oldalán is megosztott követőivel.

A progeria, más néven Hutchinson-Gilford szindróma (HGPS), egy rendkívül ritka genetikai betegség, amely gyorsított öregedést okoz, és az érintettek várható élettartama kezelés nélkül körülbelül 13,5 év. A betegség 20 millióból mindössze egy embert érint.

Sammy Basso 1995-ben született az észak-olaszországi Schio városában, és mindössze két éves korában diagnosztizálták nála a progeriát. Ennek ellenére egész életét annak szentelte, hogy kutassa a betegségét, és olyan terápiák fejlesztésén dolgozott, amelyek lassíthatják annak előrehaladását. 2018-ban diplomázott a Padovai Egyetem Természettudományi Karán, ahol a progeriával kapcsolatos terápiák fejlesztéséről írt szakdolgozatot.

Nemcsak Olaszországban, hanem nemzetközi szinten is ismerték és szerették Sammy Bassót, akinek médiaszereplései révén sikerült elérnie, hogy sokan megismerték történetét. Egy National Geographic dokumentumfilmben is szerepelt, amely az Egyesült Államokon át tartó utazását mutatta be, amikor végigment a 66-os úton. 2019-ben szívműtéten esett át, hogy korrigálják az aortáján kialakult rendellenességet – ez egyedülálló eset volt egy progeriás betegnél. A műtét után Sergio Mattarella, Olaszország elnöke, az Olasz Köztársaság Érdemrendjének lovagjává avatta, elismerve ezzel Sammy bátorságát és kitartását.

Sammy 2021-ben molekuláris biológiára specializálódott ugyanazon az egyetemen, abban a reményben, hogy hozzájárulhat a progeria kutatásához és új kezelések kifejlesztéséhez. Az Olasz Progeria Szövetség megrendült üzenetet tett közzé halála kapcsán, köszönetet mondva neki életéért és kitartásáért.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!