Új gyógyszerkombináció lassítja a tüdőrák előrehaladását

2024. október 5. – 13:00

Másolás

Vágólapra másolva

Az „Amazing” elnevezésű globális klinikai vizsgálat egy új gyógyszerkombináció eredményeit mutatja be, amelyek reményt keltenek a tüdőrák kezelésében, írja a Guardian. Ez a kísérlet Amivantamab és Lazertinib nevű gyógyszerek kombinációját alkalmazta, és az eredmények szerint ez a kezelés átlagosan 23,7 hónapig megakadályozta a tüdőrák előrehaladását. Ezzel szemben a jelenlegi standard gyógyszerrel, az osimertinibbel kezelt betegeknél ez az időtartam átlagosan 16,6 hónap volt.

A tüdőrák a világon a leggyakoribb rákhalálozási ok, évente mintegy 1,8 millió ember halálát okozva. Különösen az előrehaladott stádiumú, áttétekkel rendelkező betegek túlélési esélyei nagyon alacsonyak. Ebben a vizsgálatban az előrehaladott stádiumú nem-kissejtes tüdőrákban (NSCLC) szenvedő betegeket vizsgálták, ami a tüdőrák leggyakoribb formája. Minden páciens rendelkezett egy olyan génmutációval, amelyet epidermális növekedési faktor receptor (EGFR) mutációnak neveznek, ami a tüdőrák egyes eseteiben előfordul, különösen Ázsiában.

Az amivantamab egy monoklonális antitest, a lazertinib pedig egy tirozin-kináz inhibitor, amelyek célzottan támadják meg a rákos sejteket. A két gyógyszer kombinációja azért hatékonyabb, mert eltérő módon akadályozzák a rákos sejtek növekedését, és így jelentős javulást eredményeztek a betegség előrehaladás nélküli túlélésében.

A vizsgálat eredményei szerint a betegek többsége tapasztalt mellékhatásokat, például bőrkiütéseket, fertőzéseket vagy vérrögöket. Mindemellett a kutatók ezt a kezelést az úgynevezett precíziós medicina területére sorolják, amely személyre szabott terápiákat kínál a betegek genetikai profilja alapján.

A kutatás vezetői reménykednek abban, hogy a kezelést hamarosan az Egyesült Királyságban is engedélyezik, mivel az már az Egyesült Államokban FDA jóváhagyást kapott. A szakértők szerint ez a fejlődés újabb lépés a tüdőrák elleni küzdelemben, és egyre több embernek adhat reményt és hosszabb, jobb életet.

Ez az eredmény, bár csak egy szűkebb betegcsoport számára alkalmazható, fontos előrelépés a tüdőrák kezelésében. A kutatók és az egészségügyi szakemberek azt hangsúlyozzák, hogy egyre több kezelési lehetőség áll rendelkezésre, amelyek hosszabb ideig képesek kordában tartani a rákos folyamatokat, és lehetőséget adnak a betegeknek arra, hogy több időt tölthessenek szeretteikkel, jobb életminőségben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!