Lehullott az első hó: Brassó Pojánától a Transzfogarasig havas a táj

2024. szeptember 30. – 12:46

Másolás

Vágólapra másolva

A 2024-es év első havazása megérkezett a Kárpátokba. Akárcsak az előző években, az első havazást a Madarasi Hargitán észlelték, ahol három centiméteres hó hullott, később azonban a havazás esőre váltott. A webkamerák felvételei szerint havazott a Békás-szoros-Nagyhagymás Nemzeti Parkban, a Fekete-Hagymáson és a Nagy-Hagymáson is. A Bucsin-tetőn fagypontig süllyedt a hőmérséklet és havaseső esett, de nem volt szükség csúszásgátló anyagok leszórására.

A Transzfogarasi úton, különösen a Bilea-tó környékén vasárnap délután kezdett esni a hó, amely az idei ősz első havazása volt. A hőmérséklet -1°C-ra csökkent és az első hópelyhek dél körül hullottak le a tóparton.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap két figyelmeztetést adott ki: egy narancssárga és egy sárga jelzésű figyelmeztetést a hegyvidéki területekre vonatkozóan. Az első, narancssárga figyelmeztetés szeptember 29-én 20 órától szeptember 30-án 10 óráig volt érvényben a Keleti- és Déli-Kárpátokban, ahol 1700 méter feletti magasságokban esőre, havazásra és viharos szélre lehetett számítani, amely akár 70-90 km/h sebességgel is fújhatott.

Ezt követően szeptember 30-án 10 órától október 1-jén 10 óráig sárga jelzésű figyelmeztetés lépett életbe ugyanezeken a területeken. Az előrejelzések szerint 1700 méter feletti magasságokban továbbra is vegyes csapadék – főként havazás és havas eső – volt várható, erős széllel, amely elérhette a 90 km/h sebességet is.

A havazás különösen látványos a Bilea-tónál, és a turisták is szemtanúi lehettek az első hóesésnek a Transzfogarasi úton. A havazás fokozatosan intenzívebbé vált, és a hideg, téli időjárás gyorsan váltotta fel az őszi szelet a hegyvidéken. A közlekedők számára figyelmeztetéseket is kiadtak, hogy téli gumiabroncsokkal, megfelelő felszereléssel induljanak útnak a hegyvidéki területeken, különösen a Transzfogarasi úton, ahol a havazás és a szél nehezíti az autósok dolgát.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!