Egyre többen térnek vissza végleg Romániába, de a távozók száma is megközelíti a 90-es évek szintjét

2024. szeptember 27. – 14:21

Másolás

Vágólapra másolva

Az utóbbi években egyre markánsabbá válik egy új trend: több román állampolgár tér vissza végleg hazájába, mint ahányan véglegesen távoznak. A Profit.ro által elemzett adatok azt mutatják, hogy hat év alatt a hazatérők száma közel kétszerese volt azokénak, akik végleg elhagyták Romániát.

A 2017 és 2022 közötti időszakban 317.214 román állampolgár tért haza véglegesen, míg 180.970-en döntöttek a végleges távozás mellett. A visszatérések csúcsévét 2018 jelentette, ekkor regisztrálták a legtöbb hazatérőt, szám szerint 65.678 főt. A legtöbben Moldvába (164.443 fő) és Bukarestbe (81.072 fő) költöztek vissza.

A visszatérők egyik legvalószínűbb csoportját az idősebb generációk alkotják, akik a külföldön eltöltött évek után úgy döntenek, hogy nyugdíjba vonulás előtt hazatérnek családjaikhoz, barátaikhoz. Emellett sokan visszatérnek azokba az ingatlanokba, amelyeket a külföldön szerzett pénzükkel építettek fel.

Ugyanakkor a végleges távozások száma is emelkedik: 2022-ben 48.438 román állampolgár hagyta el végleg az országot, ami a legmagasabb érték 1990 óta, amikor közel 100.000 romániai állampolgár emigrált. A távozók fele 20 és 44 év közötti.

Románia továbbra is az az EU-s ország, amelynek a legtöbb állampolgára él más uniós tagállamban: 2022-ben ez a szám 3,1 millió volt. A fő célországok közé tartozik Olaszország, Spanyolország, Nagy-Britannia és Németország.

A román gazdaság fejlődése, amely egyre közelebb kerül az uniós átlaghoz, szintén befolyásolhatja mind a hazatérők, mind a távozók döntéseit. 2023-ban Románia gazdasági ereje már meghaladta például Görögországét, és egy szintre került Portugáliával és Magyarországgal.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!