Ismét látogatható a kolozsvári Tűzoltótorony

2024. szeptember 25. – 12:16

Ismét látogatható a kolozsvári Tűzoltótorony
A torony tején lévő kilátó – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Kis szünet után ismét látogatható a kolozsvári Tűzoltótorony, a belváros egyik kedvelt kilátóhelye – adta hírül Oláh Emese alpolgármester.

Másfél évvel a felújítása után szeptember 2-án zárták le a tornyot a látogatók előtt karbantartási munkákra hivatkozva, és már akkor azt ígérték, hogy szeptember végére újra látogatható lesz. A torony hétfőtől vasárnapig reggel 10-től este 20 óráig, csütörtökönként pedig egészen 22 óráig várja az érdeklődőket. A belépés mindenki számára ingyenes.

A Nyomda (Tipografiei) és Dávid Ferenc utcák találkozásánál található majdnem 35 méter magas Tűzoltótornyot 2023 tavaszán nyitották meg, miután felújították. Azóta népszerű célpontnak számít, elsősorban a torony tetején kialakított kilátó miatt, ahová lépcsőkön és lifttel is fel lehet jutni.

Az egykori Takácsok tornya a 15. század végén épült a Kolozsvár második középkori erődítésének részeként. Sokáig Szappan utcai kis kapuként emlegették, de már 1574-ben megmagasították és 1583. május 10-től állandó tűzőrséget állítottak fel benne. A 19. század második felében tovább magasították, tűzmegfigyelő toronyként szolgált az 1930-as évekig.1998-ban nyílt meg benne a tűzoltómúzeum, amely 2001-ig működött itt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!