A Z generáció tagjai és a milleniálok esetében nagyobb a rákveszély mint a szüleiknél

2024. augusztus 15. – 17:56

Másolás

Vágólapra másolva

Egy, a közelmúltban publikált kutatás rávilágított arra, hogy a Z generáció és a milleniálok nagyobb kockázatnak vannak kitéve 17 különböző ráktípus esetében, mint az idősebb generációk. A kutatás szerint ezek a fiatalabb generációk valószínűleg olyan életmódbeli és környezeti tényezők hatásainak vannak kitéve, amelyek jelentősen növelik a rák kialakulásának kockázatát.

Az elhízás az egyik legfontosabb tényező, amely hozzájárulhat a megnövekedett rákveszélyhez. Az elhízás aránya drámai mértékben emelkedett az 1980-as évek óta, és ma már az amerikai felnőttek több mint 40%-a, valamint a gyermekek és serdülők 20%-a elhízott. Az elhízás közvetlen összefüggésben áll számos ráktípussal, mivel a túlsúlyos test több zsírszövetet eredményez, amely hormonális és anyagcsere-változásokat idéz elő, növelve ezzel a rák kockázatát.

A mozgásszegény életmód is jelentős szerepet játszik ebben a kockázatnövekedésben. A fiatalabb generációk életmódjára jellemző, hogy kevesebbet mozognak, mint az előző generációk, ami tovább fokozza az elhízás problémáját. Emellett a modern környezetben található kémiai anyagok és szennyeződések fokozott kitettsége is rákos megbetegedésekhez vezethet. Az antibiotikumok túlzott használata szintén kockázatnövelő tényező, mivel azok megváltoztathatják a bélflóra összetételét, amely kapcsolatba hozható például a vastagbélrákkal.

Ezeknek a tényezőknek a hatására több ráktípus előfordulási aránya kiugróan magas a Z generáció és a milleniálok körében. Ezek közé tartozik a vastagbélrák, az endometriális rák, gyomorrák, az epehólyagrák, a petefészekrák, herezacskórák, az anális rák, az ösztrogén-receptor pozitív emlőrák, valamint a HIV-hez kapcsolódó Kaposi-szarkóma. További rákos megbetegedések közé, amelyek szintén növekvő arányban fordulnak elő a fiatalabb generációkban, tartozik a hasnyálmirigyrák, a veserák, a vékonybélrák, és a nők esetében a májrák is. Az intrahepatikus epeúti rák, az emlőrák, és a nyelőcsőrák szintén emelkedő előfordulási gyakoriságot mutatnak ebben a korosztályban.

Összességében a kutatás arra utal, hogy a modern életmód és környezeti tényezők változásai jelentős mértékben hozzájárulhatnak a rák kialakulásához a fiatalabb generációk körében. Az elhízás, a mozgásszegény életmód, a kémiai anyagoknak való kitettség és az antibiotikumok túlzott használata mind olyan tényezők, amelyek növelik a rák kialakulásának esélyét a Z generáció és a milleniálok körében, ami aggasztó lehet a jövőbeli ráktrendek alakulásánál.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!