Fellebbeznek a sportdöntőbíróság ítélete ellen az amerikaiak, hogy Chiles megtarthassa az érmét

2024. augusztus 12. – 12:05

Fellebbeznek a sportdöntőbíróság ítélete ellen az amerikaiak, hogy Chiles megtarthassa az érmét
Ana Maria Bărbosu a talajdöntőben – Fotó: Jack Gruber-USA TODAY Sports/File Photo/Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai tornaszövetség nem hagyja annyiban, hogy elvennék Jordan Chilestól a bronzérmet, most ők nyújtottak be fellebbezést, hogy a vasárnap zárult párizsi olimpia női talajdöntőjének harmadik helyét visszakapják – írja a Telex.

Az egy héttel ezelőtti fináléban először 13,700 ponttal Ana Maria Bărbosut hirdették ki győztesen, majd az amerikaiak óvtak, amivel a román lány leszorult a dobogóról. A Román Tornaszövetség az ügyben a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordult, amely szombati döntésével részben igazat adott a román lánynak, mondván az amerikaiak a pontszáma kihirdetése után túl későn, az előírt 1 percet meghaladva nyújtották be az óvást, így az semmisnek tekinthető. A döntés értelmében Jordan Chiles talajgyakorlatának pontszáma az eredetileg kapott 13,666 lett, ami azt is jelentette, hogy elveszítette a bronzérmet. Vasárnap már a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is megerősítette, hogy Chilesnek vissza kell adnia a bronzérmet.

Az amerikai tornaszövetség most videófelvétellel próbálja igazolni, hogy ők mégis időben léptek. Azt állítják, hogy olyan felvételről van szó, amely látszik, hogy Chiles edzője, Cecile Landi az eredmény közzététele után 47 másodperccel jelezte az óvást. A videót csatolták a CAS-hoz fellebbviteli tárgyalásra küldött anyagukhoz, állításuk szerint olyan bizonyítékról van szó, ami eddig nem állt a bíróság rendelkezésére.

A fellebbezés nem érinti Sabrina Voinea esetét, aki amiatt fordult korábban a sportdöntőbírósághoz, hogy döntsenek a lepontozása ügyében. A bírók ugyanis egytizedes bűntettessel sújtották, állítólag azért, mert a sarka elhagyta a talaj területét, ami a román szövetség és Voinea szerint sem igaz.

Románia női tornában 12 év után szerzett (vagy szerezhetett volna) először dobogós helyezést.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!