Viharok várhatók csütörtök reggelig az ország nagy részében

2024. július 24. – 12:02

Másolás

Vágólapra másolva

Csapadékra vonatkozó első- és másodfokú riasztásokat adott ki szerdán az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) az ország háromnegyed részére.

A szakemberek szerint szerda déltől este 9 óráig fokozott légköri instabilitásra figyelmeztető másodfokú (narancssárga) riasztás lesz érvényben Suceava, Neamţ, Bákó, Vrancea, Buzău, Prahova, Brassó, Hargita, Kovászna, Szeben, Argeş, Vâlcea, Dâmboviţa, Gorj, Krassó-Szörény, Mehedinţi, Hunyad és Fehér megye egyes vidékein.

Az említett területeken felhőszakadások várhatók, a leeső csapadék mennyisége eléri a 30-40 litert, helyenként meghaladja az 50-70 litert négyzetméterenként.

Az ANM szerint ugyanakkor szerda délelőttől csütörtök délelőtt 10 óráig elsőfokú (sárga) viharriasztás van érvényben a hegyvidéken, Erdély legnagyobb részében, a Bánság déli részén, Olténiában, Máramarosban, Moldvában, Munténiában és Dobrudzsában.

Előbb a hegyvidéken válik fokozottá a légköri instabilitás, ami viharos szélben, zivatarokban, felhőszakadásokban, jégesőben nyilvánul meg. A rossz idő este felé és az éjszaka folyamán terjed ki a többi említett régióra. A leeső csapadék mennyisége 20-30 literre, helyenként 40 literre tehető négyzetméterenként, a szél rövid időszakokra 50-70 kilométeres sebességgel is fújhat óránként.

A meteorológusok szerint a fokozott légköri instabilitás a következő napokban is kitart az ország legnagyobb részében. (Agerpres)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!