Neked meglenne az ötös a nyolcadikosok matekfelmérőjén? Teszteld!

2024. június 27. – 09:16

Neked meglenne az ötös a nyolcadikosok matekfelmérőjén? Teszteld!
Illusztráció: Getty Images, Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

A román nyelv és irodalom vizsga után csütörtökön a matematikával folytatódott nyolcadikosok képességfelmérője, ebből az alkalomból pedig mi is összeraktunk egy kvízt, hogy lássátok, nektek meglenne-e az ötös.

A kvíz elkészítéséhez az oktatási minisztérium honlapján elérhető mintát, illetve az idei vizsgaszimuláláson kapott tételt használtuk. A románnal ellentétben, ahol érthető módon kevesebb feleletválasztós feladat van, és azokkal kevesebb pont is gyűjthető, a matematika vizsgán összesen 12 ilyen feladat van (valamivel több, mint ahányat most hoztuk), amivel diákok a pontjaik kétharmadát gyűjthetik össze. Tehát gyakorlatilag úgy érhetnek el hetest a vizsgázók, hogy „csak betippelik” a helyes választ. A feladatok nehézsége egészen változó: a műveletek sorrendjének elemi szintű alkalmazásától a térmértanig terjednek. Olyan dolgokra kérdeznek rá, amit szerencsés esetben diák a korábbi években már begyakorolt, így rendre van halmazokkal kapcsolatos feladat, törtekre is rákérdeznek. Akad olyan feladat, ami szinte mindenféle matematikai ismeretek nélkül, logikusan gondolkodva megoldható, de persze olyan is, ahol azért érdemes ismerni a Pitagorasz-tételt vagy épp azt, ahogy az egyenlő szárú háromszögben az alapon fekvő szögek egyenlők.

A képességfelmérőn minden helyes válasz 5 pontot ér, szóval ha legalább nyolcat helyesen megtippelsz, akkor meg is van az ötös, ami ebben az esetben inkább szimbolikus, mint tényleges határ, mert a vizsgán nem lehet megbukni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!