Milyen lenne Kolozsvár belvárosa autók nélkül? Photoshoppolt utcaképekkel mutatja meg egy fotós

2024. június 26. – 12:06

Másolás

Vágólapra másolva

„Mi lenne, ha ezeket a köztereket sétálóutcává tennék, és a forgalmat kivezetnék a központból?” – tette fel a kérdést a posztjában Aaron Roberts.

Majd meg is próbálta kielégíteni a saját kíváncsiságát: photoshoppal eltüntette az utcaképekről a kocsikat és a műutakat. Az eredményt pedig megmutatta a közösségi médiában, amivel nagy sikert aratott.

„Mindig is úgy éreztem, hogy a város központja csak egy autópálya, ami apró és problémás darabokra osztja fel, amit a borzalmas forgalom és a szennyezett levegő súlyosbít” – írta az oldalán az angol származású, Kolozsváron élő fényképész, aki eredetileg erre az oldalra töltötte fel fotóit, ahol azt is meg lehet nézni, hogyan változnak át a forgalmas, autókkal zsúfolt utcák, terek egy barátságosabb, zöldebb, gyalogosövezetté.

Itt részletezi egy kicsit bővebben is a koncepcióját, ami szerint kísérletének célja Kolozsvár központjának teljes lezárása a közúti forgalom elől, hogy egy modern és elegáns városi tér jöjjön létre, ahol az emberek szabadon gyalogolhatnak és találkozhatnak. A terv magában foglalja a forgalom átirányítását a központi utcák körül és egy új villamosvonal bevezetését, amely a Sétatértől a Platinia bevásárlóközpont új állomásáig haladna, majd onnan a városháza felé venné az irányt, onnan pedig a magyar színház felé indulna tovább, hogy a már meglévő villamosvonalhoz csatlakozzon.

Ami az autókat illeti, a városháza melletti és a Central áruház mögötti többemeletes parkolók továbbra is elérhetők maradnának, de az összes utcát lezárnák az átmenő forgalom elől. Az újonnan ültetett fák, bokrok és a városi bútorok segítségével zöldebbé tennék a közösségivé alakított tereket, amiket most már az emberek és nem az autók használnának.

Aaron Roberts kísérlete valóban gondolatébresztő, és sokakban felveti a kérdést, hogy vajon milyen lenne Kolozsvár, ha több sétálóutcával és kevesebb autóval találkoznánk a belvárosban. A fényképész képein látható autómentes utcaképek szinte idilli hangulatot árasztanak, és egy olyan várost mutatnak, ahol a gyalogosoké a főszerep.

Kolozsvárt gyakran ötcsillagos városként emlegetik, hiszen rengeteg kulturális és történelmi látnivalóval, valamint pezsgő közösségi élettel büszkélkedhet. Azonban a városlakók mindennapjait gyakran nehezíti a forgalom, az autósorok és a közlekedési dugók, a zajszennyezés és a levegő minőségének romlása komoly problémát jelent. Ami pedig a központot illeti, néhány év múlva ennél is forgalmasabb lehet, hiszen a tervezett metróvonalnak pontosan a Főtéren volna a megállója.

A városi közlekedés problémái sokszor élhetetlenné teszik a mindennapokat, a városvezetésnek sokkal radikálisabban kellene újragondolnia a közlekedést, az autómentes övezetek és a sétálóutcák jóval nagyobb teret kellene, hogy kapjanak a központban.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!