A vívó Eb-n a román és a magyar férfi kardcsapat került a döntőbe: az arany a magyaroké lett

2024. június 24. – 11:55

Másolás

Vágólapra másolva

Ezüstérmet nyert a román férfi kardcsapat vasárnap a bázeli vívó Európa-bajnokságon, miután 45-40-re elveszítette a Magyarország elleni döntőt.

A Răzvan Ursachi, Radu Niţu, Matei Cîdu és George Vlad Covaliu alkotta együttes a nyolcaddöntőben Svájcot 45-13-ra, a negyeddöntőben Olaszországot 45-37-re, az elődöntőben Törökországot 45-44-re győzte le. Utóbbi csapat Németország legyőzésével a bronzérmet szerezte meg.

A Szilágyi Áron, Gémesi Csanád, Rabb Krisztián, Decsi Tamás alkotta együttes a 16-os táblán még nem vívott, a negyeddöntőben hat tus különbséggel nyert a georgiaiak ellen, a négy között pedig 13-mal verte a németeket.

Az olimpiára készülő, világbajnoki címvédő magyar alakulatból a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi kezdett, de nem találta a távolságot és a ritmust Razvan Ursachival szemben. Rabb azonban rögtön javított a csapat helyzetén 3-5-ről Radu Nitu elleni 7-1-es győzelemmel fordított. Gémesi következett Vlad Covaliuval és a fiatal román – akinek az édesapja a 2000-es olimpia bajnoka – többször meglepte ellenfelét. A magyar kardozó 8-5-re kikapott, de az első kör után így is egy tussal vezetett a csapata.

Rabb 5-2-re verte Ursachit, aztán Szilágyi ugyanennyire Covaliut, Gémesinek viszont megint nem ment, a távolsággal akadtak gondjai Nituval szemben, de küzdött és 5-9-es eredménnyel a héttusos előnyből hármat megőrzött.

A harmadik kör 30-27-ről indult, de a remeklő Rabb Covaliu elleni 5-1-gyel azonnal visszaállította a különbséget. Gémesinek megint sokat kellett dolgoznia, Ursachi többször jó ütemben vitte be elővágását, végül azonban 5-5-ös döntetlennel zárult az asszó, így Szilágyi 40-33-nál ment fel az utolsó ütközetre a pástra.

A vele szemben álló Nitu harcosan vívott, csökkentette hátrányát, de nagyon veszélyes közelségbe nem került. Végül Szilágyi 44-40-nél a pást végébe szorulva egy szép védés-visszavágással fejezte be a mérkőzést.

A román női tőrvívócsapat (Malina Calugareanu, Emilia Corbu, Anca Saveanu, Andreea Dinca) a 9. helyen végzett Bázelben. A magyar női tőrcsapat bravúros teljesítménnyel bronzérmet nyert. A Pásztor Flóra, Kondricz Kata, Lupkovics Dóra, Mohamed Aida összeállítású együttes a 16-os táblán a törökök, majd a negyeddöntőben a németek ellen fölényes győzelmet aratott, az elődöntőben viszont az esélyeknek megfelelően simán kikapott a világranglistát vezető, világbajnok, Eb-címvédő olaszoktól.

A román férfi kardcsapat ezüstje az egyetlen érem, amit a román sportolóknak sikerült megszerezniük az idei vívó Európa-bajnokságon. A magyarok egy arany-, négy ezüst- és két bronzéremmel zárták az Európa-bajnokságot. A kardcsapat arany- és a tőrcsapat bronzérme mellett egyéniben második volt a párbajtőröző Siklósi Gergely és a kardozó Pusztai Liza, illetve a harmadik helyen végzett párbajtőrben Andrásfi Tibor, csapatban pedig másodikak lettek a férfi tőrözők és a női párbajtőrözők.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!