Van egy jó hírünk: Chilében tombol a síszezon, óriási havazások vannak egész Dél-Amerikában

2024. június 22. – 13:12

Van egy jó hírünk: Chilében tombol a síszezon, óriási havazások vannak egész Dél-Amerikában
A nagy havazás miatt beragadt a terepjáró Valle Nevadóban – Fotó: Pablo Sanhueza / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Miközben a világ nagy része elviselhetetlen hőségben szenved, Dél-Amerika egy része már megnyitotta a sí szezont. Chile hegyei alatt már most vastag hóréteg fedi a tájat, ami a leglelkesebb téli sportok rajongóinak is örömet okoz. A Valle Nevado síparadicsomban, az Andok hegységben, nem messze Santiago fővárosától, már most kiváló körülmények várják a látogatókat.

A Digi 24 összeállításában több turista beszél arról, hogy milyen jól érzi magát a chilei síparadicsomban. Fabio, egy brazil turista így nyilatkozott: „Először járok itt, és nagyon tetszik. Szórakoztató, kellemes és nagyon hideg.” Az előre nem várt bőséges havazás miatt a szállodák és panziók tulajdonosai meglepődtek, a sí szezon pedig korábban indult a szokásosnál. Ricardo Margulis, a Valle Nevado üdülőhely vezetője elmondta: „Úgy gondolom, hogy idén rekord hosszú sí szezont fogunk látni, és valószínűleg rekord számú turistát. Jelenleg a szálláshelyek 85%-a már foglalt.”

Valle Nevado téli üdülőhely az Andok hegységben, Santiago, Chile, 2024. június 20. – Fotó: Pablo Sanhueza / Reuters Valle Nevado téli üdülőhely az Andok hegységben, Santiago, Chile, 2024. június 20. – Fotó: Pablo Sanhueza / Reuters
Valle Nevado téli üdülőhely az Andok hegységben, Santiago, Chile, 2024. június 20. – Fotó: Pablo Sanhueza / Reuters

Claudia, egy chilei turista, aki minden évben visszatér a Valle Nevado-ba, szintén elégedett: „Minden évben visszatérek ide, és most azonnal az idény elején jöttem. Korábban havazott, és ez csodálatos, hihetetlen.”

A hirtelen hullott, nagy mennyiségű hó nemcsak a téli sportok kedvelőinek okoz örömet, hanem bizonyos mértékben segít enyhíteni a közel 15 éve tartó szárazság hatásait is Chilében.

Az Andok és más hegyvidéki részek az elmúlt hónapokban hideg és havas időjárással küzdöttek, ami azt jelenti, hogy egyes központok már a szezon hivatalos kezdete előtt több mint 3 méter havat kaptak. A Portillo síközpont környékén Chilében az elmúlt 24 órában 113 cm hó hullott, így az idény összes havazása eddig elérte a 313 cm-t.

Nemcsak Chile, de Argentína síterepei is jelentős havazásokról számolnak be. A Valle Nevado és La Parva, amelyek a kontinens egyik legnagyobb síterületét alkotják, az elmúlt napokban több mint 1,5 méteres hóretgről számoltak be.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!