Mindenre is riasztanak a meteorológusok: hőhullám van délen, zivatarok és viharos szél lesz Erdélyben

2024. június 22. – 12:47

Másolás

Vágólapra másolva

Szombaton Románia nagy része, a Tulcea és Konstanca tengerparti területek kivételével, hőségriadó (sárga, narancs és vörös kód) alatt áll. Dolj, Olt, Teleorman, valamint Vâlcea és Argeș déli részein tartós és intenzív hőhullám várható, negyedik napja rendkívül magas hőmérsékletekkel. Szombaton viharok, záporok és széllökések is várhatók, a széllökések akár 90 km/h sebességet is elérhetnek.

A meteorológusok új sárga és narancs kódú figyelmeztetéseket adtak ki az időjárás instabilitására. Szombat délután 15 órától vasárnap reggel 10 óráig a Bánság, Körösvidék, Máramaros, Erdély és Moldva északi részein instabil időjárás várható, záporokkal, rövid ideig tartó szélerősödéssel (50-70 km/h sebességgel), viharokkal, jégesővel és villámlással. Rövid idő alatt vagy felhalmozódás útján 15-25 l/m², helyenként akár 30-40 l/m² eső is hullhat.

Mindenféle színű riasztás érvényben van a hétvégén – Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat
Mindenféle színű riasztás érvényben van a hétvégén – Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

Vasárnap az ország északi felében és szórványosan más területeken is időjárási instabilitásra kell számítani. A narancs kódú figyelmeztetés a szombati és vasárnapi időszakra vonatkozik, és a fokozott időjárási instabilitás jelenségeit célozza. A Körösvidék, Máramaros, Bánság, Erdély és Moldva északnyugati részein erős viharok, 70-90 km/h sebességű széllökések, közepes és nagy méretű jégeső, özönvízszerű esőzések és villámlások várhatók. Rövid idő alatt vagy felhalmozódás útján 25-40 l/m², helyenként akár 50 l/m² eső is eshet.

A hőség és a magas hőérzet miatt az ország több részén (Máramaros, Észak-Körösvidék, Észak-Erdély, Moldova, Kelet-Havasalföld és Belső-Dobrudzsa) sárga kódú figyelmeztetés van érvényben, ahol a hőmérsékletek általában 32-34 fok között lesznek. A hőérzet magas lesz, a hőmérséklet-páratartalom index (ITU) pedig a kritikus 80-as érték körül alakul.

Narancs kódú figyelmeztetés érvényes Bánság, Dél-Körösvidék, Erdély nagy része, valamint Olténia és Havasalföld területein, ahol tartós és intenzív hőhullám várható, a hőmérsékletek 34-37 fok között alakulnak, és az ITU index meghaladja a kritikus 80-as értéket.

Öt megye (Dolj, Olt, Teleorman, Vâlcea és Argeș déli része) vörös kódú figyelmeztetés alatt áll szombaton, ahol tartós és intenzív hőhullám, rendkívül magas hőmérsékletek (maximálisan 38-39 fok) és trópusi éjszakák (minimum hőmérsékletek 20 fok körül) várhatók.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!