Újranyitják a vízszivárgás miatt ideiglenesen bezárt parajdi sóbányát

2024. június 14. – 16:38

Másolás

Vágólapra másolva

Június 15-én, szombaton újra megnyitják a látogatók előtt az egy hónappal ezelőtt vízszivárgás miatt ideiglenesen bezárt parajdi sóbányát.

Irina Muller, az Országos Sótársaság (Salrom) termelési igazgatója elmondta, elvégezték a szükséges munkálatokat, amelyek biztonságossá tették a turisztikai és termelési tevékenységet a bányában. Emlékeztetett, egy hónappal ezelőtt a Korond patak áradása miatt talajvíz szivárgott be a bányába, ezért sürgősségi beavatkozással elterelték a patak medrét és ástak egy csatornát, amely képes nagyobb vízhozam befogadására is.

„A jelenlegi enyhe vízszivárgást megfelelően kezelni tudjuk, és nem jelent veszélyt sem a turisztikai, sem a kitermelési tevékenységre” – hangsúlyozta Muller.

Szombattól várják a látogatókat, akik teljes biztonságban lesznek a bányában – jelentette ki a sótársaság igazgatója. Hozzátette: hosszú távon nagyarányú beruházásokat terveznek, hogy biztosítsák a munkálatok stabilitását, azonban idő kell ezek megvalósításához.

A gazdasági minisztérium május 15-én jelentette be, hogy a Országos Sótársaság ideiglenesen felfüggesztette a kitermelést és a turisztikai tevékenységet a parajdi sóbányában. A tájékoztatás szerint az intézkedésre a látogatók és alkalmazottak biztonságának védelmében volt szükség, a tavaszi esőzések miatt ugyanis víz szivárgott a bányába.

A parajdi sóbánya Facebook-oldalán közzétettek szerint a bánya június 15-étől reggel 8 és este 6 óra között látogatható, a turistákat szállító utolsó autóbusz fél 5-kor indul a bejárattól.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!