Narancsárga viharriasztás van érvényben az ország felében, délen kánikula várható

2024. június 10. – 11:38

Másolás

Vágólapra másolva

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) hétfőn narancssárga jelzésű viharriasztást adott ki a Bánságra, Körösvidékre, Máramarosra, Erdély legnagyobb részére és Moldva északi felére, illetve az Erdélyi-szigethegységre, a Déli-Kárpátok nyugati és a Keleti-Kárpátok északi térségeire.

Az előrejelzés szerint az érintett régiókban hétfő estig óránként 70-90 kilométeres sebességű széllökésektől kísért felhőszakadások és jégesők várhatók. A lehulló csapadék mennyisége eléri a 25-40 litert, helyenként a több mint 50 litert négyzetméterenként.

Az ANM emellett egy narancssárga jelzésű hőségriasztást is kibocsátott. Az előrejelzés szerint kedden 10 óráig délkelet-Olténiában, Munténia déli és keleti részében, illetve Dobrudzsában a sokéves átlagnál melegebb lesz, a hőmérsékleti csúcsértékek 35 és 37 fok között váltakoznak, a hőmérséklet-páratartalom mutató pedig meghaladja a kritikus 80 egységet.

Az érintett megyék: Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Ilfov, Tulcea és Konstanca. Kánikula várható Bukarestben is. (Agerpres)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!