Narancsárga viharriasztás van érvényben az ország felében, délen kánikula várható

2024. június 10. – 11:38

Másolás

Vágólapra másolva

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) hétfőn narancssárga jelzésű viharriasztást adott ki a Bánságra, Körösvidékre, Máramarosra, Erdély legnagyobb részére és Moldva északi felére, illetve az Erdélyi-szigethegységre, a Déli-Kárpátok nyugati és a Keleti-Kárpátok északi térségeire.

Az előrejelzés szerint az érintett régiókban hétfő estig óránként 70-90 kilométeres sebességű széllökésektől kísért felhőszakadások és jégesők várhatók. A lehulló csapadék mennyisége eléri a 25-40 litert, helyenként a több mint 50 litert négyzetméterenként.

Az ANM emellett egy narancssárga jelzésű hőségriasztást is kibocsátott. Az előrejelzés szerint kedden 10 óráig délkelet-Olténiában, Munténia déli és keleti részében, illetve Dobrudzsában a sokéves átlagnál melegebb lesz, a hőmérsékleti csúcsértékek 35 és 37 fok között váltakoznak, a hőmérséklet-páratartalom mutató pedig meghaladja a kritikus 80 egységet.

Az érintett megyék: Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Ilfov, Tulcea és Konstanca. Kánikula várható Bukarestben is. (Agerpres)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!