Júniusban újra láthatóvá válhat Romániában is a sarki fény

2024. május 29. – 09:34

Másolás

Vágólapra másolva

Hamarosan ismét a Föld irányába mutat az napfolt, ami miatt májusban Romániából is láthatóvá vált a sarki fényírja a Digi24 Live Science alapján.

A napfolt május végén, június elején fog újra megjelenni, amikor eléri a Nap középpontját, azaz közvetlenül a Földre irányul. Nagy valószínűséggel napkitörések elérik bolygónkat, ami az alacsony szélességi körökön újabb északi fényjelenséghez vezethet.

A májusi sarki fényt produkáló napfolt eltűnt a Föld látómezejéből, de a napkitöréseket nem hagyta abba. Május 20-án X12-es besorolású napkitörést bocsátott ki, amely 2017 szeptembere óta a legerősebb volt. Ezt az Európai Űrügynökség Solar Orbiter űrszondája figyelte meg. Az AR3664/AR13664 napfolt a Nap forgása során ismét láthatóvá válik a Földről, és a június 6-i újhold fázisban ismét a Föld felé fordul.

A június 6-i újhold pontosan 27 nappal május 10-e után kel fel, így néhány éjszakával előtte és utána is figyelni kell, hátha megismétlődik a múlt havi extrém geomágneses aktivitás.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!