Kolozsváron építik meg Románia első mesterséges intelligencia kutatóközpontját

2024. május 25. – 12:30

Másolás

Vágólapra másolva

A Kolozsvári Műszaki Egyetemen (UTCN) elkezdődött Románia első mesterséges intelligencia kutatóközpontjának építése, több mint 105 millió lej befektetéssel, az Agerpres híradása szerint.

Az építkezés megnyitó eseményén jelen volt pénteken Bogdan Gruia Ivan, a Kutatási, Innovációs és Digitalizálási Minisztérium vezetője, Marcel Boloș pénzügyminiszter, Emil Boc polgármester, Sorin Ștefan Decă, az Oktatási Minisztérium államtitkára, Mircea Abrudean kormányfőtitkár, Hegedüs Csilla, az Észak-Erdélyi fejlesztési régió igazgatóhelyettese, valamint Vasile Țopa, az egyetem rektora.

„A Kolozsvári Műszaki Egyetem elkötelezettsége az akadémiai kiválóság és az innováció iránt megerősíti vezető szerepét a fejlett technológiák kutatásában. Az AI Központ a hallgatóknak és kutatóknak csúcstechnológiás erőforrásokat és globális hatású projektekben való részvételt kínál majd. A rangos együttműködések, mint például a Lockheed Martinnal való kooperáció, jelentős előnyt jelentenek számunkra. Az AI a jövő technológiája, amely forradalmasítja az életünket és a munkánkat. Az üzleti folyamatok automatizálásától a közszolgáltatások javításáig és személyre szabott megoldások létrehozásáig a lehetőségek határtalanok. A Kolozsvári Műszaki Egyetem AI Központja katalizátor lesz ezekhez a változásokhoz, és előkészíti a jövő generációit az innováció és a technológiai vezetés terén” – írta Bogdan Gruia Ivan, a Kutatási, Innovációs és Digitalizálási Minisztérium minisztere egy közösségi médiás bejegyzésben szombaton.

Kiemelte, hogy Kolozsváron több mint 1.200 IT cég működik, amelyek több tízezer szakembernek biztosítanak munkahelyet.

„A vibráló technológiai ökoszisztéma és a szoros együttműködés a magán- és az akadémiai szektor között Kolozsvárt valódi innovációs központtá alakítja, és ez az esemény ennek a bizonyítéka” – írta még Bogdan Gruia Ivan.

A szerződést, amelynek összértéke 105.095.830 lej (áfával együtt), szigorú nyilvános közbeszerzési eljárások után nyerték el (amelyek szerepelnek az EU hivatalos lapjában – JOUE), és a KÉSZ Construcţii România SRL (vezető) – SDC Proiect SRL (társult) társulásnak ítélték oda.

Az AI Kutatólaboratóriumoknak szánt épület az egyetemi kampuszban kap helyet, és 2.028 négyzetméteres területet foglal el. Az összesen 13.850 négyzetméteres épület 30 laboratóriumot, 15 támogató termet, konferenciatermeket és együttműködési helyeket foglal magában, mindezek a legfejlettebb kutatási létesítményekkel, nagy teljesítményű berendezésekkel és legújabb generációs IT infrastruktúrával lesznek felszerelve. Az intézet az AI megoldások fejlesztésére összpontosít majd olyan kulcsfontosságú területeken, mint az egészségügy, a közlekedés, a kiberbiztonság és sok más, jelentősen hozzájárulva a régió gazdasági és technológiai fejlődéséhez.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!