Két évig harcoltak Boros Olivér életéért, iskolatársai sorfalat álltak, amikor visszatért közéjük

2024. május 25. – 12:58

Másolás

Vágólapra másolva

„Olivér, mindannyiunk hőse visszatért a suliba mától, testvérével együtt tették meg az első lépéseket, immár a gyógyulás és a hazatérés örömével. Mi pedig igazi hősökként fogadtuk őket, ovisok, elemisek, gimisek, licisek, tanítók, tanárok, mindannyian díszsorfalat álltunk, akik szívünkben hordoztuk Olivér gyógyulását ez elmúlt nehéz időszakban” – olvasható a János Zsigmond Unitárius Kollégium videóját kísérő bejegyzésben, amellyel diákjuk gyógyulásáról adtak hírt.

Csodával határos Boros Olivér kolozsvári kisfiúnak a története, akinek súlyos máj- és veseproblémái miatt a túlélési esélyeit illetően az orvosok két évvel ezelőtt még nagyon borúlátóan nyilatkoztak. A közösség összefogásának és kitartásának köszönhetően azonban Olivér története pozitív fordulatot vett. Hosszas betegeskedés, kezelés, műtét, majd felépülés után a kisfiú nemsokára folytathatja egy kisdiák normális, hétköznapi életét. Visszatérését a János Zsigmond Unitárius Kollégiumba a teljes iskolai közösség együtt ünnepelte. Igaz, hogy ez még csak egy rövid látogatás, mert a kisfiúra további kezelés vár, május végén visszatér Lyonba, ahol kettős szervátültetésen esett át.

Olivérnél csecsemőkorában vesebetegséget diagnosztizáltak, majd később májfibrózist is, ami életveszélyes állapotba sodorta. Romániában a szükséges szervátültetés lehetőségei hiányoztak, így családja Franciaországba utazott, ahol a lyon-i orvosok vállalták a műtétet.

A család számára a franciaországi kezelések és a transzplantációk hatalmas anyagi terhet jelentettek. A műtétek költségei meghaladták a 250 ezer eurót, és ehhez hozzáadódtak a kint tartózkodás, az albérlet, az utazás, a gyógyszerek, valamint a kórházi ápolás költségei is. Olivér és családja helyzete reménytelennek tűnt, de a kolozsvári közösség összefogott, és folyamatosan gyűjtést szerveztek a kisfiú megsegítésére, amely nagyban hozzájárult a külföldi kezelés költségeinek fedezéséhez.

2023 júniusában csodával határos módon megfelelő donor szerveket találtak Olivér számára, és sikeresen átesett a máj- és vesetranszplantáción. Bár a műtétek után komplikációk léptek fel, végül Olivér szervezete elfogadta az új szerveket. A műtétek során és azt követően hosszú hónapokat töltöttek kórházban, de a család kitartása és a közösség támogatása révén sikerült átvészelniük a nehéz időszakot.

Most, két év küzdelem után, Olivér újra iskolába járhat ikertestvérével együtt, amit az egész iskola ünnepélyesen fogadott. A János Zsigmond Unitárius Kollégium diákjai és tanárai díszsorfalat álltak, hogy köszöntsék Olivért és testvérét, megünnepelve gyógyulását és hazatérését. Olivér visszatérése az iskolába nemcsak a család számára, hanem az egész közösségnek is nagy öröm és reménysugár.

Olivér története emlékeztet arra, hogy a közösségi összefogás csodákra képes. Az adományok és a támogatás nélkülözhetetlenek voltak a kezelés és a műtétek megvalósulásához, és bár az út hosszú és nehéz volt, a küzdelem végül sikerrel zárult. Olivér most már újra az iskolapadban ülhet, tehetségesen rajzol és fest, és arról álmodik, hogy egyszer orvos lesz, hogy másokon is segíthessen.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!