12 millió eurós stadion épült egy kétezer lelket számláló Szeben megyei faluban

2024. május 25. – 18:41

Másolás

Vágólapra másolva

A Szeben megyei Sellenberk községhez tartozó Vesztény faluban hamarosan befejeződik annak az új stadionnak az építése, amelyet a helyi focicsapatnak szánnak. A létesítmény 12 millió euróba kerül, a 2000 fős falu számára jelentős beruházásnak számít, és a CSC Șelimbărt fogja szolgálni, amely a román másodosztályban játszik. A stadion kapacitása 3000 férőhelyes lesz, jelentette be az önkormányzat.

Marius Grecu, Sellenberk polgármestere elmondta, hogy már 2022-ben megkezdték a stadion építésének előkészületeit. A projektet az Állami Befektetési Vállalat (CNI) valósította meg, míg a tervezés a helyi önkormányzat feladata volt. A stadion a FIFA és az UEFA szabványainak is megfelel majd, emellett egy multifunkcionális csarnok is helyet kap benne, amely ingyenesen használható fitneszteremmel is rendelkezik a helyi lakosok számára.

Az építési munkálatok három évvel ezelőtt kezdődtek, de a projekt jelentős késedelmet szenvedett a kivitelező pénzügyi problémái miatt. A polgármester reményei szerint a munkálatok hamarosan befejeződnek, hogy a helyi csapat, valamint a gyerek- és ifjúsági csoportok végre használhassák az új létesítményt. A CNI további sportbázist is épít Sellenberkén, amely tartalmaz egy UEFA által jóváhagyott pályát, egy kis méretű sportpályát, öltözőket és adminisztratív területet.

Egy stadion fenntartása egyébként egy nagyváros önkormányzata számára is megerőltető pénzügyi teher. Ezek a sportlétesítmények többnyire pénznyelő ingatlanok, amelyek fenntartási költségei magasak, és kihasználtságuk alacsony. Bár a helyi közösségek számára bizonyos mértékű sport- és szabadidős lehetőségeket biztosítanak, a gazdasági megtérülés gyakran elmarad a várttól. A stadionépítések így sok esetben inkább a politikai presztízs növelését és a közvélemény támogatásának megszerzését szolgálják, mintsem hosszú távú gazdasági előnyöket.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!