Meglepő eredményeket értek el életmódváltással egy kezdeti fázisban lévő Alzheimer-betegnél

2024. május 20. – 10:03

Másolás

Vágólapra másolva

Egy 55 éves beteg, aki Alzheimer-kór tüneteit mutatta, szinte teljesen egészséges lett az életmódjában végrehajtott változtatásoknak köszönhetően. Az orvosa is megdöbbent ezen az eredményen, számolt be CNN. Dr. Richard Isaacson, preventív neurológus, meglepve nézte páciense, Simon Nicholls, egy 55 éves vállalkozó vizsgálati eredményeit. A vérben található Alzheimer-kórt jelző biomarkerek szinte eltűntek a férfi agyából, mindössze 14 hónap alatt.

„Leesett az állam. Teljes sokk volt: az agyi vérvizsgálatok normalizálódtak” – mondta Isaacson, a Boca Raton-i Neurodegeneratív Betegségek Kutatóintézetének kutatási igazgatója. Ez a lenyűgöző eredmény nem egy új, forradalmi gyógyszernek köszönhető, hanem a páciens akaraterejének. Nicholls csökkentette az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát az Isaacson által ajánlott életmódbeli változtatásokkal: diéta, testmozgás, stresszcsökkentés és az alvás optimalizálása, néhány stratégiailag kiválasztott kiegészítő és a kardiológusa által felírt gyógyszerek kombinációjával.

„Nagyon aggódtam. Van egy 3 éves fiam és egy 8 éves fiam. Nagyon fontos számomra, hogy megpróbáljak velük lenni a jövőben” – mondta Nicholls. „Sok életmódbeli változtatást lehet tenni annak érdekében, hogy visszaszorítsuk a betegséget és több időt nyerjünk, ami minden, amire szükségünk van, amíg meg nem találjuk a gyógymódot” – tette hozzá.

Nicholls két változatát hordozza az APOE4 génnek, mindkét szülőjétől egyet-egyet, ami legalább tízszeresére növelheti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. „Sajnos az anyám 70 éves korában meghalt az általunk Alzheimer-kórként diagnosztizált betegségben” – mondta Nicholls. „Élete utolsó 10 évében egy székben ült, ringatózva, miközben 14 gyógyszert szedett. Inkább hosszabb ideig lennék egészséges és gyorsan halnék meg” – mondta a férfi.

Csökkentheti-e egy személy a genetikai kockázatát az Alzheimer-kór kialakulására az életmódváltással és különböző orvosi beavatkozásokkal, különösen ha korán kezdi, mielőtt túl sok kár keletkezne? Isaacson, akinek családjában szintén előfordult Alzheimer-kór, úgy véli, hogy a válasz igen. 2013-ban nyitotta meg az első klinikát az Egyesült Államokban, amely az Alzheimer-kór megelőzésére szakosodott New Yorkban, majd 2021-ben Floridába költözött. Kutatásai kimutatták, hogy számos életmódbeli változtatás után javítható a kognitív funkció, különösen a nők esetében.

Ma a világ tudósai szintén vizsgálják az ilyen életmódbeli változtatások hatását, mint például a növényi alapú egészséges étrend, a stressz csökkentése, az erőnléti edzés, az aerob gyakorlatok és a minőségi alvás. „Nem használom a remisszió kifejezést, mert nem tudom, mit jelent ez az Alzheimer-kór területén. De az eredmények, amelyeket Simonnal és más pácienseinkkel láttunk a kutatásunkban, rendkívül izgalmasak” – mondta Isaacson.

Nicholls naponta tízezer lépést tesz meg. Kerüli a cukrot és a mesterséges édesítőszereket, az alkoholt és az ultrafeldolgozott élelmiszereket. Helyette a sok zöldségre alapozó mediterrán étrendet részesíti előnyben.

Az Alzheimer-kór egy degeneratív, visszafordíthatatlan, fokozatosan súlyosbodó agyi megbetegedés, amely során a beteg memóriája és gondolkodási képessége egészen addig romlik, míg a mindennapi élet egyszerű feladatait sem tudja elvégezni. Az Alzheimer-kór a demencia leggyakoribb oka.

A betegség jellemzően 65 éves kor körül kezdődik, és kialakulásának kockázata az életkorral nő. Fiatalabb életkorban is előfordul, de ez nem gyakori. A 65 és 74 éves nők és férfiak között a gyakoriság kb. 5 százalék, a 85 éven felülieknek azonban kb. a fele szenvedhet ebben a betegségben. Fontos hangsúlyozni, hogy az Alzheimer-kór nem normális következménye az öregedésnek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!