Tíz év után újra áthalad Sepsiszentgyörgyön a csíksomlyói zarándokokat szállító vonat

2024. május 15. – 12:42

Másolás

Vágólapra másolva

2014 óta először halad át a sepsiszentgyörgyi vasútállomáson a magyarországi zarándokokat szállító vonat, mely hétvégi csíksomlyói búcsúra tart.

A Magyarországról érkező Csíksomlyó Expressz – Székely Gyors Össznemzeti Zarándokvonat az elmúlt években a Nagyvárad – Kolozsvár – Marosvásárhely – Gyergyószentmiklós – Csíkszereda útvonalon érkezett a csíksomlyói búcsúba, idén azonban a Nagyvárad és Kolozsvár közötti munkálatok miatt lezárták a vasúti síneket. Így ezúttal rendhagyó módon áthalad Sepsiszentgyörgyön is.

A szervezők a MÁV és a CFR ajánlásával az Arad – Déva – Gyulafehérvár – Sepsiszentgyörgy – Csíkszereda útvonalat választották. A vonat Aradon és Sepsiszentgyörgyön áll meg hosszabb időszakra.

„Köszöntsük együtt a csíksomlyói búcsúra tartó zarándokvonat utasait!” – írta a szentgyörgyi polgármesteri hivatal. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat közlése szerint a zarándokokat pénteken 19:59-kor köszöntik a vasútállomáson és pogácsával, kürtős kaláccsal kínálják. A vonat körülbelül 20 percig állomásozik Sepsiszentgyörgyön.

„A vonat helyi idő szerint 19:59-kor érkezik Sepsiszentgyörgyre és 20:18-kor indul tovább. Az utasokat egy rövid köszöntővel, a régi székely himnusz eléneklésével fogadják, amit Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsa elnökének ünnepi köszöntője követ. Az utasok számára az István, a király Székelyföldi Nagyprodukció társulatának szólistái részleteket adnak elő a rockoperából. Elhangzanak majd az Oly távol vagy tőlem, Szállj fel szabad madár, Felkelt a napunk című dalok és a magyar és a székely himnuszok” – írták a szentgyörgyi szervezők.

A Csíksomlyó Expressz – Székely Gyors Össznemzeti Zarándokvonat egy olyan különjárat, amely minden évben csupán egy alkalommal, pünkösd közeledtével közlekedik. A szerelvény 16 kocsiból áll, ezeket a Tamási Áron arcképével díszített mozdony húzza.

A Csíksomlyó Expressz Szombathelyről indul és Budapesten csatlakozik a Székely Gyorshoz majd közösen, Összenemzeti Zarándokvonatként haladnak tovább. A zarándokvonatok 2008 óta több mint 18 ezer zarándokot utaztattak és több mint 34 ezer kilométert tettek meg Magyarországon és Erdélyben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!