Tíz év után újra áthalad Sepsiszentgyörgyön a csíksomlyói zarándokokat szállító vonat

2024. május 15. – 12:42

Másolás

Vágólapra másolva

2014 óta először halad át a sepsiszentgyörgyi vasútállomáson a magyarországi zarándokokat szállító vonat, mely hétvégi csíksomlyói búcsúra tart.

A Magyarországról érkező Csíksomlyó Expressz – Székely Gyors Össznemzeti Zarándokvonat az elmúlt években a Nagyvárad – Kolozsvár – Marosvásárhely – Gyergyószentmiklós – Csíkszereda útvonalon érkezett a csíksomlyói búcsúba, idén azonban a Nagyvárad és Kolozsvár közötti munkálatok miatt lezárták a vasúti síneket. Így ezúttal rendhagyó módon áthalad Sepsiszentgyörgyön is.

A szervezők a MÁV és a CFR ajánlásával az Arad – Déva – Gyulafehérvár – Sepsiszentgyörgy – Csíkszereda útvonalat választották. A vonat Aradon és Sepsiszentgyörgyön áll meg hosszabb időszakra.

„Köszöntsük együtt a csíksomlyói búcsúra tartó zarándokvonat utasait!” – írta a szentgyörgyi polgármesteri hivatal. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat közlése szerint a zarándokokat pénteken 19:59-kor köszöntik a vasútállomáson és pogácsával, kürtős kaláccsal kínálják. A vonat körülbelül 20 percig állomásozik Sepsiszentgyörgyön.

„A vonat helyi idő szerint 19:59-kor érkezik Sepsiszentgyörgyre és 20:18-kor indul tovább. Az utasokat egy rövid köszöntővel, a régi székely himnusz eléneklésével fogadják, amit Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsa elnökének ünnepi köszöntője követ. Az utasok számára az István, a király Székelyföldi Nagyprodukció társulatának szólistái részleteket adnak elő a rockoperából. Elhangzanak majd az Oly távol vagy tőlem, Szállj fel szabad madár, Felkelt a napunk című dalok és a magyar és a székely himnuszok” – írták a szentgyörgyi szervezők.

A Csíksomlyó Expressz – Székely Gyors Össznemzeti Zarándokvonat egy olyan különjárat, amely minden évben csupán egy alkalommal, pünkösd közeledtével közlekedik. A szerelvény 16 kocsiból áll, ezeket a Tamási Áron arcképével díszített mozdony húzza.

A Csíksomlyó Expressz Szombathelyről indul és Budapesten csatlakozik a Székely Gyorshoz majd közösen, Összenemzeti Zarándokvonatként haladnak tovább. A zarándokvonatok 2008 óta több mint 18 ezer zarándokot utaztattak és több mint 34 ezer kilométert tettek meg Magyarországon és Erdélyben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!