Újabb barlang és egy Via Ferrata nyílik meg a látogatók előtt Nagyvárad közelében

2024. május 15. – 13:50

Újabb barlang és egy Via Ferrata nyílik meg a látogatók előtt Nagyvárad közelében
Fotó: Bihar Megyei Tanács

Másolás

Vágólapra másolva

Bihar megye új turisztikai célponttal gazdagodik a Nagyváradtól fél órára található Drágcséke (Drăgești) községnek köszönhetően, írja az ebihoreanul.ro.

A drágcsékei 5 kilométeres turistaútvonal két barlangot érint: az isztrákosi (Stracoș) barlangot, amely a nagyközönség számára is nyitva áll, és a tasádfői (Tășad) barlangot, amely csak barlangászok számára látogatható, valamint két megfigyelőpontot, pihenőhelyeket, egy speciális területet az isztrákosi barlang körül, egy függőhidat és egy alacsony nehézségű Via Ferrata útvonalat.

Az isztrákosi barlangot világítási és megfigyelőrendszerrel szerelték fel. A barlang belsejében több helyen széndioxid-szintet, hőmérsékletet, páratartalmat és légáramlást mérő érzékelőket helyeztek el. A barlang bejáratánál is van egy rendszer, amely a be- és kijáratokat figyeli. A barlang áramellátása teljes egészében a közeli fotovoltaikus panelekből származó villamos energiával történik.

Viorel Lascu, a turisztikai infrastrukturális projekt tanácsadója szerint az isztrákosi barlang azért egyedülálló, mert olyan területen található, ahol egyébként nincsenek barlangok. „Valamikor bizonyos rituálék történhettek itt, mert középkori áldozati tőröket is találtak a helyszíni feltárás során. A barlang egy fantasztikus környezetben van: víz, mészkő, kövületek, növényvilág ejti ámulatba az áthaladót” – tette hozzá.

Az 5 kilométeres turistaútvonalat a 76-os Nagyvárad – Déva országútról letérve a tasádfői barlang felé vezető 767B jelzésű útra behajtva lehet megközelíteni. „500 méternyire, jobboldalt egy információs pont és egy parkoló található, ahol a turisták letehetik autójukat. Onnan indul a zúzott kővel leszórt, útjelző táblákkal ellátott útvonal, amely gyalogosan vagy kerékpárral is bejárható, először a tasádfői barlanghoz vezet, amely nem látogatható, majd az isztrákosi barlanghoz érünk, amely viszont nyitva áll a látogatók előtt” – magyarázta Alex Laslău, a Bihar megyei önkormányzat tanácsosa.

„Szeretnénk kiemelni a község összes természeti szépségét, hogy a turisták a környékre érkezzenek, és a község fejlődjön” – nyilatkozta a sajtónak Delia Farcaș, Drágcséke polgármestere.

„Megyénk nagyon jelentős turisztikai potenciállal rendelkezik, és Bihar Megye Tanácsa ennek kiaknázására vállalkozott. A megyei tanács a Természetvédelmi Területek Országos Ügynökségével és az önkormányzatokkal partnerségben több projektet is megvalósít a turisztikai infrastruktúra fejlesztése érdekében. Megyénknek van egy új barlangja, amely látogatható. Ez 12 évvel az utolsó bihari barlang megnyitása után történt” – mondta Mircea Mălan, Bihar Megye Tanácsának alelnöke.

Perei Árpád túrázó olvasónk bejárta az útvonalat, videót is készített róla, és azt javasolta, aki könnyebb túrára vágyik, az a parkolóból indulhat a barlangi kirándulásra. Ezt célszerűen, jobb úton Tasádfő megkerülésével lehet elérni. Úgy vélte, az első két napon nagy turistaforgalom volt a barlang környékén.

Az érdeklődőknek egyelőre a 0259-324545-ös telefonszámon kell időpontot kérniük. A barlangba a belépők ára 20 lej a felnőttek és 15 lej az 5 év feletti gyerekek számára. A 15 fős csoportok esetében a belépőjegy kedvezményesen egy felnőttnek 15 lejbe, 5 éven felüli gyermekeknek pedig 5 lejbe kerül. A helyiek, az 5 év alatti gyerekek és a fogyatékkal élők számára a belépés ingyenes.

A projekt Bihar Megye Tanácsa és Drágcséke önkormányzata közötti partnerség keretében valósult meg 11,158 millió lejből. A finanszírozást tavaly nyerték el, amikor a Védett Természeti Területek Országos Ügynöksége és Bihar Megye Tanácsa 40 millió lej értékű finanszírozási szerződést írt alá több, az ökoturizmus fellendítését célzó projektre.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!