Kikeltek az első kis gólyák a magyafenesi gólyafészekben

2024. május 5. – 09:37

Másolás

Vágólapra másolva

Ahogy arra számítani lehetett, május 4-én kikeltek az első kis gólyák (pontosan kettő) a magyarfenesi fészekben – olvasható clujbird.ro oldalon.

„A kicsik 34 nappal az első tojás letojása után törték fel a héjat. Mind az első tojás letojása, mind pedig az első kisgólyák világra jötte szimbolikus napon történt. Az első tojás megjelenésekor a római katolikusok és a protestánsok ünnepelték a húsvétot, az első gólyafiókák pedig ortodox húsvét szombatján jöttek a világra. Tekintsük jó jelnek az egybeeséseket, és bízzunk benne, hogy kikel a többi tojás is, és sikerül valamennyi kisgólyát felnevelni” – írták a fészek életét nyomon követő oldal bejegyzésében.

A bekamerázott magyarfenesi fészek gólyapárja, Leske és Miska idén március 18-én érkeztek vissza, és április első napján tojta Leske az első tojást, amelyet aztán még négy követett.

Ahogy korábban is írtuk, a 33-34. napos kotlás után kikelt első fiókának nagy előnye van a többiekkel szemben. Bár a fiókák bőséges táplálékforrások megléte esetén nem versengenek, a szülők néha elpusztítják a gyengébb utódokat. Ez történhet a táplálék szűkössége miatt, vagy amiatt, mert nem tartják fiókájukat kellően fejlettnek. Ez azonban csak ritkán történik meg. A keléskor 75 g-os fiókák gyorsan nőnek, és 45 nap múlva körülbelül 3,4 kg-ot nyomnak. Csőrük 50 napos korukig nő. Az első tizenegy napon a szülők óránként etetnek; két-három hetes kortól kétóránként. A fiatal gólyák a kilencedik hét környékén hagyják el a fészket. Miután megtanultak önállóan táplálékot keresni, csatlakoznak a vonulásra gyülekező csapathoz.

Nemcsak a magyarfenesi fészekben keltek már ki a gólyák, a Milvus csoport által bekamerázott fészekben is vannak már kis gólyák, igaz, ott március 24-én jelent meg a fészekben az első tojás.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!