Váradon a kukázók már ráálltak a RetuRo palackokra

2024. április 25. – 14:55

Másolás

Vágólapra másolva

Amint az várható volt, a kukázók felfedezték maguknak a garanciális rendszerben legyártott italcsomagolásokban rejlő lehetőséget és elkezdték gyűjtögeti a palackokat, fémdobozokat. Hiszen minden egyes épen átadott darabért 50 banit fizetnek, ami ingyen pénznek egyáltalán nem rossz. Főleg ha valakinek van elég ideje, türelme szedegetni.

A jelenség Nagyváradon kezd egyre látványosabb lenni, az Ebihoreanul beszámolója szerint gyakorinak számít a látvány, hogy a szemétben turkálók a palackokat szedegetik ki. A portál szerint a főként romákból és hajléktalanokból álló gyűjtögetők között vannak falusiak is: négyen-öten összeállnak és bejárnak a megyeszékhelyre egy kis pénzt keresni. Egyikük kizárólag hordozza a társait és vigyáz a palackokra, a többiek szedegetnek, a nap végén pedig elosztják a bevételt.

Az Ebihoreanul megkérdezett egy nőt, aki Nagyvárad belvárosában már rutinosan turkál a RetuRo emblémával ellátott flakonok után. Büszkén árulta el, hogy volt olyan eset, amikor annyi palackot vitt beváltani, hogy nem kevesebb mint 650 lejt kapott értük. A kb. 1300 darab italcsomagolást két-három nap alatt gyűjtötte össze.

A portál szerint bár a kukázók új tevékenysége hasznos lehet esetenként, a hulladékgyűjtő vállalat nem feltétlenül örül nekik. A vállalat szóvivője arról beszélt, hogy a gyűjtögetők időnként összekeverik a szelektíven kitett hulladékot, illetve néha széttépik a műanyag és fém szemétnek szánt sárga zsákokat, így a szemét szétszóródik.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!