A romániaiak harmada fogyaszt húst naponta, nőtt a flexitáriánus étrendet követők száma

2024. április 22. – 14:16

Másolás

Vágólapra másolva

A romániaiak közel egyharmada (31 százalék) fogyaszt húst naponta, de egy év alatt jelentősen nőtt a növényi alapú élelmiszereket gyakran fogyasztók aránya Romániában – derül ki egy hétfőn közzétett kutatásból.

A Danone Románia felmérése szerint a megkérdezettek 42 százaléka azt válaszolta, hogy heti 2-4 alkalommal eszik húst, ugyanakkor azonban jelentősen – 30 százalékról 39 százalékra – megnőtt az utóbbi évben a romániaiak érdeklődése a növényi alapú élelmiszerek iránt, írja az Agerpres.

A növényi alapú termékeket a megkérdezettek 33 százaléka az ízükért fogyasztja, 30 százalékukat pedig a környezettudatosság motiválja. A 25-34 év közötti fiatalok különösen fogékonyak a felelősségteljesebb és környezettudatosabb élelmiszer-fogyasztásra.

A flexitáriánus étrend, amely a változatos ételfogyasztást támogatja anélkül, hogy a húst teljesen kiiktatná az étrendből, egyre népszerűbb Romániában. Ez a rugalmas étrend lehetővé teszi a hús vagy hal beiktatását a gyümölcsök, zöldségek és növényi termékek széles választéka mellett, kiegyensúlyozott alternatívát kínálva azoknak, akik változatosságra vágynak anélkül, hogy az ízletes ételekről lemondanának' – derül ki a kutatás eredményéből.

A felmérés szerint a romániaiak 30 százaléka valamilyen táplálkozási elvet követ, köztük a flexitarianizmust.

Gabriela Radulian orvos, a Romániai Diabétesz, Táplálkozás és Metabolikus Betegségek Társaságának elnöke szerint a táplálkozás alapvető hatással van fizikai és mentális egészségünkre, a flexitáriánus étrend pedig az egészséges életmód része lehet.

'Ez egy olyan rugalmas étrend, amely számos korlátozástól mentes, kiegyensúlyozott és barátságos mind az ember, mind a környezet számára' – magyarázza az egyetemi tanár.

Szerinte ez az étrend segíthet a testsúly megtartásában vagy akár csökkentésében, de más előnyökkel is jár: a nátriumbevitel csökkentésével az optimális célértékeken belüli vérnyomásértékek, a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának, illetve a vércukorszint stabilizálásával a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkentésével, a kognitív hanyatlás lassításával jár.

'De ne felejtsük el, hogy nem elég egészségesebben táplálkozni, mozogni is kell, megfelelően hidratálni és pozitívan gondolkodni' – szögezi le Radulian.

A Danone immár harmadik alkalommal elvégzett felmérése március 16-22. között zajlott 500-500 romániai, magyarországi és bulgáriai lakos megkérdezésével.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!