Egy 61 éves amerikai férfi azt állítja, kicselezte az öregedési folyamatot, biológiai kora csak 38 év

2024. április 20. – 17:59

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai Dave Pascoe 61 éves, volt hálózatbiztonsági mérnök, ám jelenleg teljes idejű „biohacker”. A Michiganben élő férfi szerint, akit leginkább az öregedés lassítása foglalkoztat, biológiai kora csupán 38 év. Weboldalán részletesen ír edzés- és étkezési terveiről, és arról, hogy naponta 158 különböző táplálékkiegészítőt fogyaszt. Pascoe úgy véli, hogy egészségi állapotának fenntartása kulcsfontosságú: „Nem akarom, hogy az egészségem lejárjon az életem előtt,” mondja. Célja, hogy egészségi és kronológiai életkora egyezzen, és legalább 95 éves koráig jó kondícióban maradjon.

A Daily Mail riportjából kiderül: Pascoe napjait rendkívül szigorú rutinnal kezdi, amely magában foglalja a napfelkeltét követő intenzív edzéseket, majd egy órával később 82 különböző reggeli étrendkiegészítő bevételét. Fontos számára a napsütésben történő kültéri mozgás, többféle erőnléti és súlyzós edzés, valamint a napi relaxáció, mint például a meditáció és a szauna.

Az étrendje fehérjeshake-kel kezdődik, majd zöld banánból és bogyós gyümölcsökből, diófélékből és chia magokból álló reggelivel folytatódik. Ritkán eszik ebédet, és vacsoráját 15:00 és 17:00 között veszi magához, amely általában szerves, fűvel táplált marhahús, háztáji csirke vagy vadon fogott hal, kiegészítve színes zöldségekkel.

Pascoe a nap végén egyensúly- és flexibilitási gyakorlatokat végez, és lefekvés előtt ismét számos táplálékkiegészítőt fogyaszt. Az ápolási rutinja peptidekkel dúsított szérumokat és krémeket is magában foglal, amiket este használ. Minden este imádkozik és hálát ad az életéért.

Dave Pascoe életmódja és következetessége inspiráló lehet sokak számára, akik hasonló célokat tűznek ki maguk elé. Mindazonáltal, Pascoe napi 158 táplálékkiegészítője és szigorú rutinja felveti a kérdést, hogy hova vezethet mindez, mennyire viszi túlzásba a testével való foglalkozást. Bár az egészséges életmód és a megelőzés fontos, ugyanolyan fontos az egyensúly megtartása is, hogy az életmód ne váljon önmagában céllá, hanem eszköz maradjon a hosszabb és boldogabb élethez. Az egészségmegőrzés folyamata legyen harmonikus része az életnek, nem pedig egy full-time munka, amely túlzott stresszt és nyomást gyakorolhat az egyénre.

A modern tudományos közösségben egyre több kutató foglalkozik az öregedés késleltetésének lehetőségeivel. Dr. Nir Barzilai, az Albert Einstein College of Medicine Öregedéskutató Intézetének igazgatója egy nemrégiben adott podcastban azt állította, hogy küldetése az „öregedés meggyógyítása” azáltal, hogy olyan terápiákat találnak, amelyek eltávolítják a testből az öregedő és elhaló sejteket, még mielőtt azok gyulladást vagy más kellemetlen hatásokat okozhatnának. Barzilai szerint az elhalt sejtek által okozott gyulladás és egyéb stresszhatások csökkentése lassíthatja vagy megállíthatja az öregedési folyamatot.

Ezzel szemben az öregedési folyamatokat visszafordítani képes biohackerek, mint Dave Pascoe, saját testükön végzett tesztek alapján határozzák meg biológiai korukat. Johnson szerveinek egészségét vizsgálja, míg Pascoe rendszeres vérvizsgálatokat és DNS-teszteket végez. Ezek a tesztek a DNS apró, szinte észrevehetetlen változásait mutatják ki, amelyek különféle környezeti tényezők, mint a stressz vagy a cigarettafüst következményei lehetnek.

Azonban a hosszú élet titka valószínűleg sokkal inkább genetikai tényezőkön múlik, mint az életmódváltoztatásokon, állítja Dr. Charles Brenner, öregedéskutató biokémikus. Ezzel kapcsolatban Dr. Jennifer Gunter nőgyógyász és egészségügyi író kritikával illette a biohacking gyakorlatokat, mondván, hogy az egyéni mérések és azok nem szabványosított jellege miatt külső szemlélők számára lehetetlen az állításokat ellenőrizni. Gunter szerint az ilyen típusú, önellenőrzésen alapuló adatok gyakran megtévesztőek és nem tudományosak.

Pascoe évi 30 000 dollárt költ anti-aging rutinjára, filozófiája az öregedést felgyorsító tényezők elkerülésére és a már bekövetkezett öregedés egyes folyamatainak visszafordítására összpontosít. Ez a hozzáállás tükrözi a modern társadalom egyre növekvő vágyát, hogy minél tovább maradjanak fiatalosak és egészségesek az emberek, akik egyre inkább hajlandók befektetni időt és pénzt az egészségmegőrzés és az öregedés lassításának módszereibe.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!