Jelentős lehűlés és csapadék is várható szerdától Erdélyben

2024. április 16. – 11:16

Másolás

Vágólapra másolva

Az egész országban jelentős lehűlés várható a következő napokban, a hegyekben a hónap végéig havas esőre is számítani lehet – derül ki az Agerpres által közölt Országos Meteorológiai Szolgálat április 15-28. közötti időszakra vonatkozó előrejelzéséből.

A prognózis szerint a Bánságban, Körösvidéken és Erdélyben az áprilisban szokatlan hétfői és keddi hőség után szerdán 10-13 Celsius-fokra csökken, és egész héten 15 fok alatt marad a nappali csúcshőmérséklet értékeinek regionális átlaga. A következő héten a hónap végéig fokozatosan 18-20 fokra nő a nappali maximumok átlaga. Az éjszakai minimumok regionális átlaga is hasonlóan alakul: a keddi és szerdai 8-13 fokról a hét végére 0-3 fokra csökken, majd jövő héten a hónap végéig fokozatosan 6-9 fokra emelkedik. Helyenként bőséges csapadékra mindhárom régióban szerdán és csütörtökön, majd április 21. után lehet számítani.

A hegyekben szintén szerdától hűl le az idő, április 22-ig a nappali csúcshőmérsékletek átlaga 2 és 4 fok, az éjszakai minimumoké mínusz 4 és mínusz 2 fok között alakul. A hónap végéig fokozatosan felmelegszik a levegő, nappal átlagban legtöbb 10 fokra, éjszaka 2-3 fokra. Ezen a héten esőre és magas hegyvidéken havas esőre is számítani lehet, de a csapadék valószínűsége a hónap végéig magas marad.

Viharokra figyelmeztető sárga riasztást adtak ki 23 megyére

Viharokra figyelmeztető sárga jelzésű riasztást adott ki kedden az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) az ország 23 megyéjére.

Az előrejelzések szerint kedden 15 órától szerda 15 óráig a Bánságban, Körösvidék déli részén, Erdélyben és a hegyvidéki területeken a fokozott légköri instabilitás miatt villámlással kísért záporokra, 55-70 kilométeres óránkénti sebességet elérő széllökésekre, viharokra, helyenként jégesőre is számítani lehet. A lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 20-25 litert, helyenként a 40 litert négyzetméterenként.

A sárga jelzésű riasztás Beszterce-Naszód, Maros, Hargita, Kovászna, Kolozs, Fehér, Szeben, Brassó, Hunyad, Arad, Temes és Krassó-Szörény megye teljes területére, illetve Suceava, Neamţ, Bákó, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Gorj és Mehedinţi megye egy részére érvényes.

A meteorológusok szerint kedden 14 órától szerda este 8 óráig országszerte előfordulhatnak záporok, zivatarok, kezdetben csak a nyugati és a központi országrészben, majd a többi régióban is. Szerdától jelentősen lehűl az idő, az 1500 méteren felüli területeken havas eső, havazás várható.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!