Az Erdélyi Fejedelemség kincseit bemutató kiállítás nyílik a Csíki Székely Múzeumban

2024. április 15. – 13:32

Másolás

Vágólapra másolva

Fejedelmek aranya – Uralkodói reprezentáció Erdélyben címmel időszaki kiállítás nyílik kedden a csíkszeredai Csíki Székely Múzeumban – tájékoztatta a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) hétfőn az MTI-t.

A tárlat a Csíki Székely Múzeum mellett a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM), az Iparművészeti Múzeum, a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont, az Erdélyi Történeti Múzeum és a Székely Nemzeti Múzeum közreműködésével jött létre – írták a közleményben, amely szerint a kiállítás kurátorai a témát egyedi koncepcióval, a pénzek ábrázolásain keresztül közelítették meg.

A kiállításon a több száz veret mellett bemutatják azokat a tárgyakat is, amelyek a fejedelmek éremportréin is felfedezhetők. Felidézték, hogy a 16. század közepén három részre szakadt Magyarország egyik részéből egy új állam, az Erdélyi Fejedelemség jelent meg Európa térképén és egy új uralkodó tűnt fel a hatalmi palettán. Az állam és annak vezetője, a fejedelem a reprezentáció eszközeivel láttatta országának gazdagságát és politikai hatalmát.

„A kiállítás magát a pénzérmét, vagyis azt a tárgyat emeli ki, melyen a legtöbb emberhez eljutott a korban az uralkodó képmása, emellett az ötvöstárgyak, díszfegyverek, ruhák és azok kiegészítőinek több egyedi darabját is bemutatja. A tárlat ezeken a kincseken keresztül szemlélteti a kor divatját, a fejedelmek reprezentációs fogásait és azt, hogy Erdélyi Fejedelemség a 16-17. században jelentős gazdasággal rendelkező országnak számított” – idézi a közlemény Tóth Csaba régész-numizmatikust, a kiállítás egyik kurátorát.

Az összegzés szerint a kiállítás újszerű vállalkozásnak tekinthető, mivel egy korábban méltatlanul háttérbe szorult, de annál érdekesebb tematika mentén ismerteti az Erdélyi Fejedelemség arisztokráciájának anyagi kultúráját.

Az Erdély történetét bemutató tárlat olyan kincsekkel érzékelteti a korszak reprezentációs igényeit, amelyet eddig erdélyi múzeumokban, ebben a válogatásban nem láthatott a közönség. A látogatói élményt fokozza, hogy a kiállítás anyagát az idén 400 éves Mikó-várban mutatják be, amelynek építtetője, Mikó Ferenc a korszak egyik jelentős erdélyi főúrnak számított – tették hozzá.

A tájékoztatás szerint a tárlat július 15-ig lesz látogatható a Csíki Székely Múzeumban, majd a tervek szerint augusztus és november között a marosvásárhelyi Kultúrpalotában tekintheti meg a közönség. (MTI)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!