Fogynak a családorvosok, de a megszorító intézkedések tovább súlyosbítják a helyzetet Háromszéken

2024. április 14. – 15:45

Másolás

Vágólapra másolva

Kovászna Megye Tanácsa attól tart, hogy csökkenteni fogják a családorvosok betegek után fizetendő fejpénz értékét, ami miatt a háromszéki „háziorvosi ellátás széteshet”, írja a Székely Hírmondó.

A lap beszámolója szerint a megyei tanács közbenjár az ügyben, és azt szeretné elérni, hogy a kormány tartsa a jelenlegi szinten a háziorvosoknak és a járóbeteg-rendelőknek fizetett díjakat június 30-a után is, amikor lejárnak az Országos Egészségbiztosító Pénztárral (CNAS) kötött keretszerződésekhez kapcsolódó megállapodások.

Para János megyei tanácsos szerint Kovászna Megye Tanácsának nincsenek nagy „követelései”, ők csupán azt akarják, hogy legalább a tavaly megemelt, eldöntött pontok értéke maradjon a jelenlegi, „különben a háziorvosi ellátás szétesik”.

Az orvos-tanácsos szerint Háromszéken az egészségügyi szakemberek már így is lassan elfogynak. Málnáson, Bikfalván, Maksán, Dálnokon és Nagyborosnyón sincs már családorvos, holott egykor ezekben a községekben is elérhető volt a szolgáltatás a lakosság számára. De többezres településeken is, mint például Zágon, egyetlen szakemberre kell szorítkozzanak. „A háziorvosok legkevesebb fele 65 év feletti, és vannak, akik 70-75 évesen is praktizálnak” – tette hozzá.

Elmondása szerint az Országos Egészségbiztosító Pénztárral kötött szerződés június végével zárul, az új keretszerződésnél pedig vélhetően ismét körülbelül 30 százalékos csökkenést akarnak bevezetni.

A CNAS április elsejei bejelentése szerint a költségvetés csak szeptemberig lesz elegendő, és mivel az utolsó negyedévre nincs pénz, ezért költségcsökkentésre van szükség, ennek fényében pedig az is előfordulhat, hogy az egészségügyi dolgozók hatékonyságát is ellenőrzés alá vonnák.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!