Elkezdték visszaépíteni az Erdélyi Iskola szoborcsoport talapzatát

2024. március 4. – 19:09

Elkezdték visszaépíteni az Erdélyi Iskola szoborcsoport talapzatát
Zajlik az építkezés a Farkas utcában – Fotó: Gál László / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Amennyire legendás az egykori Farkas utca Kolozsváron, úgy tűnik, legalább olyan emlékezetesre sikerül a felújítása is. Március beköszöntével, egy év után ugyanis elkezdődött az Erdélyi Iskola szoborcsoport talapzatra emelése.

A Farkas utca (és a hozzá csatlakozó kisebb utcák) felújításának már tavaly februárban be kellett volna fejeződnie, de akkor kezdődött csak igazán el a vita körülötte. Az eredeti tervek szerint már a helyére került a szoborcsoport, amikor kitört körülötte a vita, hogy levették a talapzatáról. Az egyik legjelentősebb huszadik századi román szobrász, Romulus Ladea műve körül kialakuló vita azonban szakmai érvek helyett hamar etnikai síkra terelődött. A kérdésben akkor megszólalt a Román Tudományos Akadémia kolozsvári George Bariţiu Történelmi Intézete, és a nacionalista Avram Iancu kulturális szervezet (Societatea Cultural-Patriotică Avram Iancu din România) is az Erdélyi Iskola szoborcsoport korábbi talapzatának helyreállítását kérte.

Mindkét szervezet leszögezte, hogy meglátása szerint a felújítás terve támadás a román közösség ellen.

A kolozsvári szoborcsoport a felvilágosodás korának román kulturális mozgalma, az Erdélyi Iskola három 18. században született vezéralakját ábrázolja, balról jobbra: Samuil Micut, Gheorghe Șincait és Petru Maiort. Romulus Ladea szobrász elhunyt, mielőtt a művét köztérre helyezhették volna, és nem tudni, pontosan hogyan képzelte el az elhelyezését.

Macalik Arnold, a felújításra kiírt nemzetközi tervpályázatot elnyerő Mossfern iroda vezető építésze egy évvel ezelőtt úgy érvelt, hogy a felújítás előtti talapzatot az autós forgalom kontextusában kell nézni, ami az utca felújításával megváltozik. (Azóta hivatalosan is megszavazták, hogy gyalogos övezet lesz az utcából, ahová a hatósági autókon, az iskolabuszokon, illetve helyieken kívül más nem hajt be.) Úgy tervezte, hogy a szobor talapzata maga az utca lesz, a feliratot pedig a kőburkolatban elhelyezett bronzlapra írnák fel, akárcsak az egyetem főbejárata előtt az egykori rektorok nevét.

A fellángoló vitában a kolozsvári önkormányzat azt kérte a tervezőtől, hogy módosítsa a szoborcsoportot érintő terveket. A felkérés nyomán a Mossfern tavaly áprilisban benyújtotta a szoborcsoport eredeti, 1973-as tervét is a Műemléki Bizottsághoz, amelyből kiderül, már akkor sem talapzattal volt elképzelve az alkotás. Macalik Arnold tavaly ősszel a Transtelexnek azt nyilatkozta, hogy több alternatív változatot is bemutattak a megbízónak a szoborcsoport új talapzatáról, de az mindeniket elutasította. Akkor úgy állt a helyzet, hogy az önkormányzat szerződést is bont a Mossfernnel, és egy másik irodát bíz meg a talapzat megtervezésével. A Mossfern hivatalosan kérte a szerződés felbontásának visszavonását, és végül a helyi sajtó arról írt, hogy mégis a Macalik Arnold vezette iroda felügyelheti az építkezés befejezését.

Látványtervek "nyugtatják" a járókelőket, hogy minden rendben lesz – Fotó: Gál László / Transtelex
Látványtervek "nyugtatják" a járókelőket, hogy minden rendben lesz – Fotó: Gál László / Transtelex

A kampányüzemmódba kapcsoló Emil Boc polgármester csütörtökön a Facebookon élőzve írta alá az építési engedélyét az Erdélyi Iskola szoborcsoport talapzatának, majd a pénteken is bejelentkezett, hogy elmondja, minden pontosan olyan lesz, mint ahogyan a felújítás előtt volt. A Farkas utcai felújításánál kitett látványtervek is ezt igazolják. Lesz lépcsőzetes talapzat, lesz gyep, illetve lesz egy a korábbira nagyon hasonlító felirat is.

„Célunk a nemzeti identitásunk, kulturális értékeink tiszteletben tartása, nem pedig a társadalmat megosztó elemek támogatása” –

érvel a Emil Boc polgármester a bejelentkezésében, ahol azt is elmondja, az Erdélyi Iskola nélkül, Horea, Cloșca és Crișan nélkül, valamint Aram Iancu nélkül nem sikerült volna megőrizni a román szellemiséget, nem sikerült volna kitartani az elmúlt ezer esztendő nehéz időszakaiban Erdélyben.

Az Erdélyi Iskola körül vitával párhuzamosan a másik, ennél kisebb „szoborügy” is zajlott, ami az Emil Racoviță büsztjével kapcsolatos. A neves román szpeleológus és délisark-kutató mellszobra korábban a nevét viselő iskola előtti járdaszigeten állt, de a jóváhagyott tervek szerint elköltöztették volna az iskola udvarára. Racoviță-büsztjének ügye azonban már korábban megoldódott, legalábbis az említett iskola bejáratától nem messze már januárban kihelyezték talapzatára a szobrot.

A láthatóan kedélyesen élőző polgármester pénteken ugyanakkor arról is beszélt, hogy a tervek szerint március végére most már tényleg befejeződik a szobor talapzatra emelése és pontot tesznek a Farkas utca (és a környékén található utcák) régóta húzódó felújításának a végére. Többszöri halasztás után decemberben úgy döntöttek, hogy a munkálatok befejezésének új határideje így április 30. lesz, tehát Emil Boc meglehetősen optimista.

Sőt, a polgármester egy másik projekt befejezését is felvetette. Állítása szerint az év végére elkészül a temető végébe tervezett 340 férőhelyes parkoló, amelyet az Erdélyi Református Egyházkerület Nyugdíjintézete építtet, és amellyel gyakorlatilag a Farkas utcában és az Egyetem utcában felszámolt parkolóhelyeket pótolnák.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!