Az Egyesült Államokban és Angliában a fiatalok egyre kevesebb alkoholt fogyasztanak

2024. március 30. – 10:06

Másolás

Vágólapra másolva

A fiatalabb generációk alkoholfogyasztása évek óta csökken, állapítja meg a The Conversation a felmérések és interjúkra hivatkozva.

A Hope által szemlézett Conversation arról írt, hogy az Egyesült Államokban az 1990-es évek végén kezdődött, és a 2000-es évek elején több más gazdag országban is elterjedt, hogy a fiatalok kevesebbet isznak, mint a korábbi generációk, de az tendencia is erősödik, hogy a fiatalok teljesen mellőzik az alkoholfogyasztást.

A 16-24 évesek körében a 2002-es 67%-ról 2021-re 37%-ra csökkent azoknak az aránya, akik az elmúlt héten alkoholt fogyasztottak. A csökkenés még meredekebb volt a fiatalabb tizenévesek esetében.

Angliában 2001 és 2021 között 52%-ról 20%-ra csökkent azoknak a 15 éveseknek az aránya, akik az elmúlt héten alkoholt fogyasztottak, bár ennek egy része a felmérési módszerek változásának tudható be ebben az időszakban.

A lap a fiatalok alkoholfogyasztásának csökkenését felmérések és a fiatalokkal készített interjúk segítségével kutatta Angliában és Ausztráliában.

„Amikor más kutatóknak és a szélesebb nyilvánosságnak bemutatjuk eredményeinket, azt tapasztaljuk, hogy a felnőttek gyakran meglepődve hallják, hogy a fiatalok manapság kevesebbet isznak. Tapasztalataink szerint reakcióik arra utalnak, hogy a fiatalok felelőtlenek, melyek mára elavult sztereotípiák. Néha téves következtetéseket vonnak le a fiatalok kevesebb alkoholfogyasztásának okairól is, és a felnőttek absztinencia-motívumait vetítik a fiatalokra” – jegyzi meg a Conversation szerzője.

A csökkenés okai szerintük összetettebbek, de a felmérési adatok elemzésével és az angliai és ausztráliai fiatalok által adott válaszokból, a kutatásuk során azt a következtetést vonták le, hogy a változás a fiatalok kockázathoz való hozzáállásának általános tendenciáját tükrözi. A dohányzástól kezdve a szexig a fiatalok – beleértve a korai serdülőkorúakat és a húszas éveik elején járókat is – általában kockázatkerülőbbek, mint a korábbi generációk.

Ez kiterjed arra is, hogy hol akarnak, vagy hol érzik magukat képesnek arra, hogy időt töltsenek. A parkokban való ivást például már nem tartják biztonságosnak és erkölcsileg nem feltétlenül tudnak azonosulni vele.

A legújabb kutatások azt is mutatják, hogy a fiatalok számára az alkoholfogyasztás kevésbé vált rutinná és elvárhatóvá, míg az absztinencia (nem ivás) társadalmilag elfogadottabbá vált. Ennek oka lehet, hogy a kormányok és az olyan vállalkozások, mint a szupermarketek egyre több erőfeszítést tesznek annak érdekében, hogy az alkohol kevésbé legyen elérhető a fiatalok számára.

Ez azonban nem lehet az egyetlen magyarázat, mivel néhány országban, ahol a fiatalok alkoholfogyasztása csökkent, a fiatalok alkoholhoz való hozzáférését szabályozó politikák nem változtak.

A kutatók szerint a fiatal felnőttkorba való hosszabb, elhúzódó átmenetből is ered, valamint abból, hogy a fiatalok aggódnak a jövő miatt, és erős nyomást éreznek arra, hogy sikeresek legyenek az életben, beleértve a gazdasági sikereket is.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!