102 éves korában elhunyt Diamantstein Zsuzsa, az utolsó marosvásárhelyi holokauszt-túlélő

2024. március 30. – 15:14

Másolás

Vágólapra másolva

102 éves korában meghalt Diamantstein Zsuzsa az auschwitz-birkenaui tábor túlélője. Fia, Gyuri és családja Marosvásárhelyről és Izraelből a romániai Népújság online kiadásában értesítettek a halálhírről.

Soós Zoltan Marosvásárhely polgármestere Facebook oldalán azt írta:

„Remény, bátorság, derű és végtelen szeretet, ezt éreztem mindig vele, valahányszor találkoztaunk. Diamantstein Zsuzsa, az auschwitz-birkenaui tábor egyetlen túlélője életének 102. évében hunyt el. Emléke legyen áldott!” – tette közzé Soós Zoltán polgármester a Facebookon.

Diamantstein Zsuzsa 1922. június 17-én született, és azon 3149 ember között volt, akiket 1944. június 4-én deportáltak a szászrégeni gettóból.

Visszaemlékezéseiben elmondta, amikor Auschwitzba érkeztek, levetkőztették őket, cipőjükkel együtt ott kellett hagyniuk mindent. Zsuzsa három éjszakát Auschwitzban töltött, majd Krakkó-Plaszowba vitték őket édesanyjával és nagynénjével, Ágnessel együtt. Édesanyja ezután az építkezéseken, ő pedig egy raktárban, majd egy szabóműhelyben dolgozott. 1944 augusztusában kerültek ismét Auschwitzba, de ekkor édesanyját már gázkamrába küldték.

Diamantstein Zsuzsát egy Auschwitzban eltöltött hónap után munkatáborba szállították, ahonnan 1945. május 9-én szabadult 10 másik szászrégeni zsidóval együtt, majd visszatért Marosvásárhelyre.

Az Agerpres híre szerint 8 évvel ezelőtt Románia köztársasági elnöke, Klaus Iohannis Diamantstein Zsuzsát a Hűséges Szolgálat Nemzeti Rend lovagi fokozatával tüntette ki.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!