Fehér őzet fotóztak Brassó közelében

2024. március 11. – 10:54

Másolás

Vágólapra másolva

Nem mindennapi látványban volt részük a törcsvári hegyi csendőröknek, fehér őzzel találkoztak és fotóztak a település közelében – közölte a brassói csendőrség a Facebook oldalán.

Az őz egy genetikai zavar következtében „vesztette el” a színét. A albínó állatban nem termelődik vagy nagyon kis mennyiségben termelődik a bőr, a szem és szőr színéért felelős melanin nevű festékanyag. Ez az örökletes rendellenesség minden fajnál megfigyelhető, van albínó tigris és albínó leopardgekkó is.

„Páratlan az ilyen találkozások okozta öröm, amelyeknek a hegyi csendőrök részesei lehettek, ezért ismételten arra kérünk mindenkit, hogy vigyázzanak a természetre és a környezetre, hogy mindannyian részesei lehessünk az ilyen figyelemre méltó találkozásoknak” – írják a bejegyzésükben a csendőrök.

Nem ez az első eset, hogy fehér őzet fotóztak Erdélyben. Tavaly a Bucsecs Nemzeti Park osztott meg képeket a Facebook oldalán egy fehér őzről.

A park oldalán akkor azt írták, hogy az állatvilágban az albínó egyedek megjelenése általában túlszaporodásukat jelzi a területen, a genetikai rendellenesség pedig beltenyészet eredménye, amikor a rokon egyedek egymást termékenyítik meg.

Bár az állat nagyon cuki, de nagyon nehéz helyzetbe hozta ez az örökletes rendellenesség, mert tavasszal, nyáron és ősszel, sokkal feltűnőbb, mint a társai, a ragadozók könnyebben észreveszik.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!