Fehér őz tűnt fel a Bucsecs Nemzeti Parkban

2023. február 9. – 13:28

Másolás

Vágólapra másolva

Igazi ritkaságot fotóztak a Bucsecs Nemzeti Parkban. Egy fehér őz tűnt fel a nemzeti park igazgatósága által működtetett egyik etetési pontnál, amit aztán a kameracsapda rögzített is. A képeket most osztották meg a park Facebook oldalán, bár a feliratok tanulsága szerint még decemberben készültek a fotók.

Az őz egy genetikai zavar következtében „vesztette el” a színét. A albínó állatban nem termelődik vagy nagyon kis mennyiségben termelődik a bőr, a szem és szőr színéért felelős melanin nevű festékanyag. Ez az örökletes rendellenesség minden fajnál megfigyelhető, van albínó tigris és albínó leopardgekkó is.

A park oldalán azt írják, hogy az állatvilágban az albínó egyedek megjelenése általában túlszaporodásukat jelzi a területen, a genetikai rendellenesség pedig beltenyészet eredménye, amikor a rokon egyedek egymást termékenyítik meg.

Bár az állat nagyon cuki, de nagyon nehéz helyzetbe hozta ez az örökletes rendellenesség, mert ha nincs hó, tehát tavasszal, nyáron és ősszel, sokkal feltűnőbb, mint a társai, a ragadozók könnyebben észreveszik.

A Bucsecs Nemzeti Park egyike a Romsilva erdészet által felügyelt 22 parknak. Területe több mint 32 ezer hektár, ebből csaknem 21,5 ezer hektár erdő.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!