Egy per miatt lelepleződhet Banksy, a világhírű graffitiművész

2024. március 10. – 07:50

Egy per miatt lelepleződhet Banksy, a világhírű graffitiművész
Egy nő Banksy „Monkey Queen” című munkáját fotózza a „The world of Banksy, the immersive experience” című kiállításon a milánói Milano Centrale főpályaudvaron – Fotó: Miguel Media / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az évek óta ünnepelt Banksy személye valóságos rejtély a sajtó és a nyilvánosság körében, személyazonosságára azonban fény derülhet, ha a néhai Erzsébet királynőt ékszerekkel díszített főemlősként ábrázoló grafikával kapcsolatos vita bíróság elé kerül.

Két műgyűjtő akarja beperelni a graffitiművész Pest Control nevű cégét, miután az nem volt hajlandó megerősíteni a Monkey Queen hitelességét. Miután három évig próbáltak választ kapni, Nicky Katz és Ray Howse elvesztették a türelmüket, és szerződésszegés miatt beperlik a Pest Controlt, írja a Guardian.

Banksy társa a Pest Control Ltd. elnevezésű cég, az a vállalat, amely Banksy műveit árulja és hitelesíti, és továbbra is megpróbálja elfedni a graffitis kilétét. A céget a művész 2008-ban hozta létre, miután hamis lenyomatokat adtak el az interneten, és meghatározó szerepet játszik munkáinak értékesítésében. Állítólag a hitelesítési tanúsítvány elengedhetetlen ahhoz, hogy műveinek eladásakor a maximális árat lehessen elérni. A Pest Control a weboldalán is azt állítja, hogy eredetiségigazolást állít ki. A tanúsítványt a művészvilág műszaki vizsgájához hasonlítja: „Ez azt jelenti, hogy megvásárolhat, eladhat vagy biztosíthat egy műalkotást, tudva, hogy az valóban eredeti alkotás”.

A rejtőzködő művészről csak annyit tud a nagyközönség, hogy Banksy néven jegyzi műveit, Bristolban született, graffitikkel indult, és személyét titok fedi. Egyesek évek óta megszállottan nyomoznak utána, eredménytelenül. A Massive Attack együttes Robert Del Naja, Jamie Hewlett a Gorillazból és Neil Buchanan, az Art Attack című tévéműsor egykori házigazdája is gyanúba keveredett.

2008-ban a Daily Mail „leleplezte” őt Robin Gunningham, egy akkor 34 éves művész személyében, de senki sem tudta egyértelműen összekapcsolni Gunninghamet és Banksyt. Ha ezt megtörténne, az tönkretenné a művész misztikumát és potenciálisan a műveiért fizetett árat is.

A BBC riporterének adott 2003-as interjúja az egyetlen ismert eset, amikor elárulta keresztnevét. A felvételen, amely nemrég került elő, Banksyt megkérdezik, hogy az igazi neve Robert Banks-e, mire ő így válaszol: „Robbie.”

Banksynak már korai műveiben is szerepeltek társadalmi kommentárok és politikai üzenetek, melyek eltértek a betűkkel és vizuális megjelenéssel foglalkozó „falfirkáktól”. A kilencvenes évek végére antikapitalista, hatóság- és háborúellenes üzenetei kerültek előtérbe. Képei nagy részét stencilezett technikával készítette. Banksy saját első kiállítása 2001-ben volt, de csak pár évvel később, a Turf War bemutatóján kapták fel igazán. Ezután fújta például a Lány léggömbbel-t, amit egy Sotheby’s aukción daráltak le, épp, miközben 18,6 millió fontért ütötte le valaki.

Katz és Howse azt állítják, hogy hiába próbáltak a Pest Controltól állásfoglalást kapni arról, hogy a Monkey Queen Banksy egyik eredeti, 150 darabos limitált példányszámú nyomatának egyike. Elküldték a műalkotást a cégnek, kifejtve, hogy 2020-ban 30 ezer fontért szerezték meg egy nemrég elhunyt, elismert Banksy-gyűjtő hagyatékából, de úgy tűnik, hogy nem voltak kísérő dokumentumok a gyűjtési előzményekről.

A 65 éves londoni Katz elmondta, hogy a Monkey Queen-t jelenleg 55 és 70 ezer font közötti összegre saccolják, de nem tudja értékesíteni, mert három éve tart a huzavona a hitelesítés körül.

John Brandler, a graffitiművészek egyik vezető szakkereskedője is beszállt a vitába.
„Ez nem hitelesítés. Ha valaki felfedez egy Tiziánt egy padláson, senki nem kérdezi: Ki vagy te, és miért van nálad? Vagy Tiziano, vagy nem.”

Brandler szerint inkább az a probléma, hogy míg a tulajdonosok a hitelesítésre vártak, Banksy árai „jóval alacsonyabbak lettek, mint három évvel ezelőtt voltak”. Kiemelte a Police Car című alkotást, amely egy téglákra emelt járművet ábrázol: „Két-három évvel ezelőtt 1,5 és 2 millió font közötti összeget ért volna. Párizsban körülbelül egy hónapja 300 000 euróért kelt el”.

Az érintett Pest Control is megszólalt végül az ügyben, de mindössze azt nyilatkozták, hogy hitelesítési eljárásuk alapos, és emiatt néha hosszadalmas. „Sok ezer eredetiségigazolást állítottunk már ki” – állították.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!