Járdajavítás Galacon: a fák törzsét is körbeaszfaltozták a buzgó útmunkások

2024. március 9. – 18:42

Másolás

Vágólapra másolva

Márciusban szokott kezdődni a köztéri munkák dandárja. Nincs ez idén sem másképp, és Galacon is nekiestek várost szépíteni, úttestet és járdát aszfaltozni, a köves utcákat egyengetni. Annyira, hogy elmentek a szép, sima aszfalttal a fákig. A Galaci Környezetvédelmi Őrséget riasztották a város lakói, miután azzal szembesültek, hogy az útjavítók nagy dérrel-dúrral a járdákon lévő fák törzseit is körbeaszfaltozták egy, a városi park közelében lévő utcában, ahol egyébként az úttest kockakővel van kirakva.

A környezetvédelmi felügyelők helyszíni ellenőrzésük során gyakorlatilag megállapították, hogy a Facebookra posztolt fotókat nem mesterséges intelligenciával készítették, szegények ott állnak teljesen körbeaszfaltozva. Azonnal elrendelték a munkálatok ideiglenes leállítását és sürgős intézkedéseket a helyzet orvoslására. Az aszfaltozó céget 5000 lejes bírsággal sújtották, a helyszínt lezárták, és elrendelték a leöntött burkolat feltörését a fák körül.

Fotó: Galaci polgárok Facebook-csoportja
Fotó: Galaci polgárok Facebook-csoportja

„Elfogadhatatlan, hogy ilyen fejetlenségre kerüljön sor egy olyan városban, amelynek célja, hogy zöldebbé és környezetbarátabbá váljon” – nyilatkozta a Galaci Környezetvédelmi Őrség képviselője a helyi sajtónak.

A galaci városházát is értesítették az abszurd helyzetről, hogy miután a város vezetősége elrendelte az aszfaltozást, nem a kátyúkkal teli utcákat hozták helyre, hanem a járdákon öntöttek le vastag aszfaltréteget úgy, hogy a fáknak sem kegyelmeztek.

Miután a lakosok által készített fotókon felháborodtak rendesen a polgárok, a városháza közleményt bocsájtott ki, amelyben persze hogy arról kommunikált, miszerint a fák beaszfaltozása a munkálatokat végző cég hibája.

Azóta a fák törzsét már megszabadították az aszfalttól, a felelősöket pedig kivizsgálják, és a cégre kiszabott bírságon túl az aszfaltozást elrendelő és felügyelő személyeket is felelősségre vonják.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!