Elhízás elleni világnap: Románia lakosságának 36 százaléka túlsúlyos

2024. március 4. – 17:41

Másolás

Vágólapra másolva

A túlsúly és az elhízás a 21. századi nyugati világ egyik legnagyobb egészségügyi kihívása, ami jóval több embert érint mint azt gondolnánk. Szakemberek úgy vélik, hogy a túlsúly megfékezéséhez nem csak alapvető szemléletváltásra, hanem világszintű összefogásra lenne szükség. Az elhízás nem mindig az egészségtelen életmód, hanem a személy hatáskörén kívül eső egészségügyi faktorok következménye is lehet, ráadásul számos további betegség, így például a magas vérnyomás, vagy a cukorbetegség kialakulásának melegágya is lehet. Az elhízás világnapján az egészségügyi minisztérium tisztviselői és a tárcavezető arra hívták fel a figyelmet, hogy Románia is élen jár az európai országok között az elhízásban, és neveléssel, tájékozódással is megelőzhető a kóros túlsúlyossá válás.

Románia népességének 36 százalékát érinti az elhízás – jelentette ki hétfőn Dragoş Vinereanu, az egészségügyi minisztérium kardiológiai bizottságának elnöke.

Az elhízás – közegészségügyi probléma: tájékoztatás, tudatosítás, egészségügyi nevelés című konferencián a szakember elmondta, hogy Romániában az esetek 10 százaléka súlyos, 3 százaléka pedig kóros, úgynevezett morbid elhízás. Súlyos közegészségügyi problémáról beszélhetünk Romániában – jelentette ki. Azt is elmondta, hogy 12 éven belül a világ lakosságának 51 százaléka elhízott vagy túlsúlyos lesz.

A szakember hangsúlyozta, léteznek különböző orvosi kezelések az elhízás csökkentésére, de ezeket életmódváltással együtt kell alkalmazni.

A bukaresti orvosi és gyógyszerészeti egyetem rektora, Viorel Jinga ugyanakkor arról beszélt a konferencián, hogy az orvosoknak kellene példát mutatniuk a táplálkozási szokásokat illetően.

Az életmódváltás alapvető fontosságú az elhízás elleni küzdelemben, és az iskoláknak meghatározó szerepük van abban, hogy a gyermekek elsajátítsák az egészséges életmóddal kapcsolatos alapvető ismereteket – véli az egészségügyi miniszter,
Alexandru Rafila, aki az elhízás elleni világnap alkalmából a bukaresti Carol Davila Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen tartott konferencián beszélt erről.

Azt mondta, „már-már rögeszméjévé vált” az egészségnevelés iskolai bevezetése, de meggyőződése, hogy a gyermekek többsége nem fog tudni egészségesen étkezni, nem fog rendszeresen testmozgást végezni, ha az ezzel kapcsolatos ismereteit nem alapozzák meg már kisiskoláskorban. A tárcavezető reményét fejezte ki, hogy ha Ligia Deca oktatási miniszter ígéretéhez híven a következő tanévtől bevezetik az egészségnevelés tantárgyat az 1-4. vagy 5-8. osztályban, ez a helyes táplálkozás és a testmozgás fontosságára is kiterjed majd.

Az egészségügyi miniszter hangsúlyozta, hogy az elhízás jelentette probléma orvoslására egy országprojektre van szükség. „Sokan azt hiszik, hogy bármennyit lehet enni, mert aztán egy csodagyógyszerrel majd elejét vesszük az elhízásnak. Ez nem így van” – fogalmazott. Hozzátette, az elhízás egy többtényezős betegség, az iskolai nevelés mellett a gazdasági fejlődés és a jó minőségű élelemhez való hozzáférés is meghatározó a jelenség alakulásában.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!