Megtámadtak egy hidrafejű Lenin-szobrot a jászvásáriak

2024. február 22. – 10:10

Másolás

Vágólapra másolva

Bizarr jelenetek zajlottak Jászvásár (Iași) központjában, a wowiasi.ro portál felvételei szerint egy nő elkezdett rugdosni egy köztéri szobrot. A Szobrászok hónapja nevű rendezvénysorozat keretében ideiglenesen kiállított alkotás Costin Ioniță munkája, a címe pedig Hidra. 2012-ben készült, és korábban több tárlaton is szerepelt, többek között bukaresti kiállításon is.

Lényegében egy Lenin-szobor, melynek a feje helyén hét, kígyószerű kar tekereg, a végén egy-egy rózsabimbóval. Az alkotó, bevallása szerint, a politikai osztály kritikájának szánta művét, mely a romániai politikai osztály gerincességének és emberségességének hiányát hivatott ábrázolni.

A jászvásári közönség egy része azonban elborzadt a tekergő karok láttán, a helyi lapok beszámolója alapján élénk vita alakult ki a közösségi médiában az alkotással kapcsolatosan.

A wowiasi.ro felvételei szerint egy nő annyira felháborodott a szobor kinézetén, hogy többször belerúgott, és kilátásba helyezte, hogy le is dönti. „Majd jövünk valakikkel, és ledöntjük. Kígyók jönnek ki a nyakából, ez nem lehet virág” – mondta.

A felvételen egy másik nő is szerepel, aki keresztet vet a szobor előtt, és azt mondja, azért jött, hogy saját szemével lássa az alkotást. „Tegnap este nem tudtam elaludni, miután láttam az interneten, ezért eljöttem ide, hogy a saját szememmel is lássam” – mondta.

Majd megjelenik egy férfi, aki a riporter kérdésére kijelenti: „A Sátánt szimbolizálja, mi mást? Horror!”

A portál beszámolója szerint a rendőrség hivatalból eljárást indított a rongálási kísérlet miatt. A kifogásolt szobor a szervezők tervei szerint egy hónapig lesz látható a város központjában.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!