Több közéleti személyiség is a román nyelv és az olvasás örömének felfedezésére bátorította a Hargita megyei diákokat

2024. február 16. – 10:47

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 80 hargitai iskola közel ötezer diákja vett részt csütörtökön Olvasás Napjára szervezett román nyelv- és irodalom órán. Az eseményen tíz közismert közéleti személyiség népszerűsítette az olvasást, illetve kihívásként elolvasásra szánt könyvet ajánlottak, amire 30 napjuk vana diákoknak- írja a G4media.

A Hargita Megyei Tanfelügyelőség által szervezett Kihívás az olvasásra – román nyelv és irodalomóra... másképp című rendezvényre középiskolás és gimnazista, román és magyar tagozatos diákokat vártak, és online zajlott. A Manuela Nicoleta Stîngă román nyelv és irodalom szakfelügyelő által 2022-ben kezdeményezett rendezvény minden évben nagy sikert aratott a diákok körében.

„A mai kihívásunk számotokra az, hogy nyissatok ki egy könyvet, hogy megnézzétek, mit gondoltak mások, majd csukjátok be, hogy saját magatok gondolkodjatok. És amit gondoltatok, azt kérem, hogy írjátok be a leveleitekbe, és lépjetek párbeszédbe mai vendégeinkkel” – mondta Manuela Nicoleta Stîngă a megnyitón.

Az egyetlen vendég, aki az előző két kiadáson is részt vett, Demeter Levente, a Hargita Megyei Tanfelügyelőség főtanfelügyelője volt, hiszen ő kapta a legtöbb levelet a diákoktól, miután egy korhű regény elolvasására hívta ki a tanulókat.

Idén Demeter Levente, akit az egyik tanuló Ion Creangához hasonlított mesélői tehetsége miatt, arra buzdította a diákokat, hogy olvassák el A kis herceget, Antoine de Saint-Exupéry remekművét, amely szerinte elsősorban gyerekeknek írt könyv, de felnőtté válásunk után érthető meg igazán.

A rendezvény másik vendége Petres Sándor, Hargita megye prefektusa volt, aki elmondta a jelenlévőknek, hogy ő úgy tanult meg románul, hogy „betűről betűre” olvasta a Sportul című újságot, az akkoriban egyetlen hozzáférhető sportújságot, amely román nyelven jelent meg.

„Az olvasás még ma is segít abban, hogy az angol nyelvtudásom éles maradjon. Az olvasás számomra az önidőm fontos részét is jelenti, amire minden embernek szüksége van” – hangsúlyozta a prefektus.

Az általa ajánlott könyv John Boyne A csíkos pizsamás fiú című műve volt, a prefektus kiemelte, hogy azért választott egy háborúról szóló könyvet, mert a jelenlegi helyzetben jó, ha megpróbáljuk kideríteni, mit jelent a háború.

Egy másik vendég Vladimir Aton rendező, a csíkszeredai Csíki Játékszín művészeti vezetője volt, aki úgy döntött, hogy Bohumil Hrabal Őfelsége pincére voltam című könyvére hívta fel a diákok figyelmét, amelyről bevallotta, hogy tinédzserként nem volt könnyű olvasni, mert idő és türelem kell hozzá, és de ez a könyv szerettette meg vele az olvasást.

Rajtuk kívül még hét vendég vett részt az eseményen, akik az olvasás fontosságát és a nyelvi sokszínűséget promoválták Hargita megye 84 iskolájából 4 911 diákjának. Az eseményen 234 román nyelv és irodalom és más tantárgyakat tanító pedagógus vett részt.

A megyei tanfelügyelőség projektje az elkövetkező időszakban folytatódik. Azoknak a tanulóknak, akiknek egy-egy könyv vagy vendégkönyv kihívást jelentett, 30 napjuk van arra, hogy szabadidejükben elolvassák azt, akár magyarul is.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!