1500 éves, 24 karátos aranygyűrűt talált az erdőben egy bihari kincskereső

2024. január 24. – 18:49

Másolás

Vágólapra másolva

Kora középkori aranygyűrűre, valamint bronzból és vasból készült tárgyakra bukkant fémdetektor segítségével egy kincskereső a Bihar megyei Tataroson, írja a Bihoreanul portál.

A nagyváradi férfi átadta a talált tárgyakat a község polgármesteri hivatalának, ahonnan azokat átszállították a Bihar Megyei Kulturális Igazgatósághoz, majd a Körösvidéki Múzeumhoz. Bălăiman nem most először talált értékes régészeti tárgyakat Bihar megyében, tavaly például háromezer éves kelta baltákat és késpengét adott át a hatóságoknak.

„10 éve van fémdetektoros jogosítványom. Egy hónappal ezelőtt öt bronzbaltát és egy késpengét találtam ugyanabban a gödörben. Korábban 3000 éves kelta típusú baltákat, valamint rézkori, bronzkori baltákat is találtam. Ezek mindegyike ki van állítva a múzeumban” – mondta Preda Bălăiman.

A kincskereső férfi arról beszélt a helyi portálnak, hogy vasárnaponként rendszeresen indul hosszú túrákra, hogy fémdetektorával átkutassa a közeli erdőket. A most talált tárgyakra a települése melletti erdőben bukkant rá, mintegy 25 centiméter mélységben.

Az aranygyűrű mellett egy bronzgyűrűt is talált, valamint egy karkötő-darabot. Olyan fémtárgyak is előbukkantak az ékszerekkel együtt, amelyek rendeltetését egyelőre nem tisztázták a szakemberek.

A tárgyak 100-200 méter távolságra voltak egymástól, a gyűrű a szakemberek szerint körülbelül 1500 éves lehet, a bronz karkötő-töredéket pedig 3000 évesre értékelték az archeológusok.

Bogdan Tegzeș, a kulturális igazgatóság tanácsosa szerint valódi ritkaságnak tűnik az aranygyűrű. Feltételezése szerint a korai középkorból származik. „Minőségi aranyból készült. Valószínű, hogy tulajdonosa az erdőben veszítette el, és bizonyosan tehetős, fontos ember lehetett” – vélekedett.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!