Másodfokon is elvesztette a zsibói Wesselényi-kastélyt a magyar állam ingatlanvásárlója, a Manevi Zrt.

2024. január 23. – 14:08

Másodfokon is elvesztette a zsibói Wesselényi-kastélyt a magyar állam ingatlanvásárlója, a Manevi Zrt.
A zsibói Wesselényi-kastély – Fotó: Justmedia / Wikipédia

Másolás

Vágólapra másolva

A kolozsvári fellebbviteli bíróság döntött a zsibói Wesselényi-kastély ügyében, és kimondta, a korábbi adás-vételi szerződések semmisek, az ingatlanegyüttes visszakerül az eredeti tulajdonoshoz, Janicskó Andráshoz, a korábbi tulajdonosok leszármazottjához. Bár a másodfokú ítélet még mindig nem jogerős, egy újabb jelzés jött arra nézve, hogy a Manevi Zrt. által megszerzett ingatlant nem engedi ki kezéből a román állam.

A kastélyt az örökös Janicskó András tíz évig árulta: először 2015-ben bocsátotta áruba az Artmark bukaresti aukciós házon keresztül, és 2016-ban érkezett a felkérés a Szilágy Megyei Tanácshoz, hogy éljen az elővásárlási jogával. Mivel 1,5 millió eurót kértek a kastélyért, a megyei önkormányzat nem tudta kifizetni ezt az összeget. Végül 2021 áprilisában adta el a tulajdonos a kolozsvári Micro Vision Kft.-nek, amely rögtön továbbadta a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány portfóliójába tartozó Manevi Zrt.-nek a kastélyt.

Ekkor „kapott észbe” a Szilágy megyei tanács, hogy valójában van pénze, és meg is venné az ingatlant. Szilágyi Róbert, a megyei önkormányzat alelnöke ekkor azt is nyilatkozta, hogy jogi úton fogják rendezni a kérdést, ugyanis dokumentumokkal tudják bizonyítani, hogy a Wesselényi-kastély örököse jogtalanul adta el egy kolozsvári cégnek az ingatlant. Így bíróságra került az ügy, és alapfokon, illetve most másodfokon is az önkormányzat nyert.

A Szilágy Megyei Tanács azzal érvelt, hogy az adásvétellel megfosztották a törvény által biztosított, és az eladó felé jelzett elővásárlási jogától. Az örökös viszont úgy tekintette, hogy az önkormányzat kifutott a határidőből az elővásárlási joga érvényesítésével.

A törvényszéka felperesnek adott igazat, és már elsőfokon elrendelte, hogy töröljék a telekkönyvből a 2021-es tulajdonosváltást, és a Manevi Zrt. kérését elfogadva arra kötelezte a Micro Vision Kft.-t, hogy fizesse vissza a Manevinak a 830 ezer eurós vételárat, valamint a közjegyzőnek fizetett 78 448 eurós hitelesítési, és 72 623 lejes szerződéskidolgozási költségeket.

A törvények elővásárlási jogot biztosítanak az államot megtestesítő intézményeknek: a Kulturális Minisztériumnak, a Szilágy Megyei Tanácsnak és a Zsibói Polgármesteri Hivatalnak. Miután a kulturális tárca 2021 márciusban lemondott az elővásárlási jogáról, a Szilágy megyei önkormányzat jelezte, hogy megvásárolná az épületet. A tanács április 28-i ülésén határozott az adásvételi tárgyalások elkezdéséről, tárgyalóbizottságot nevezett ki, és pénzt is elkülönített a költségvetésében az üzletre. Csak később szembesült azzal, hogy a történelmi jelentőségű ingatlan már egy bő héttel korábban gazdát cserélt.

A Manevi Zrt. több másik történelmi jelentőségű műemléképületet is megvásárolt Erdélyben, így a tulajdonában van a Szatmárnémeti központjában álló egykori Pannónia szálló is, nemrég pedig arról cikkezett a helyi sajtó, hogy a Kolozsvár főterén található New York Szálló megvételére is ajánlatot tettek.

A kastély államosítás előtti utolsó tulajdonosa Teleki Artúrné Wesselényi Ilona volt. Az ő leszármazottja, a Szilágysomlyón élő Janicskó (született Teleki) Éva 17 éven át pereskedett az örökség visszaszerzéséért. 1997-ben az állam az épületért csekély összegű kártérítést fizetett, amelyet a család visszafizetett az államnak, amikor a törvények módosítása nyomán a természetbeni visszaszolgáltatásra is lehetőség nyílott. A restitúcióról végül 2012 tavaszán hozott jogerős ítéletet a bíróság.

A zsibói Wesselényi-kastély az államosítás után iskolaként, majd pionírok házaként működött. Az 1989-es rendszerváltás után is a gyermekek számára szabadidős foglalkozásokat szervező intézmény, illetve a kastélyparkban kialakított botanikus kert irodái működtek benne.

A barokk és klasszicista stílus ötvözésével 1779 és 1796 között felépített kétszintes kastély területe 2200 négyzetméter. A tízhektáros kastélykertből 1,3 hektárt szolgáltattak vissza az örökösnek, a fennmaradó részen a zsibói botanikus kert működik.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!