Lopott árammal világítottak az ortodox templomban és a városházához tartozó ANL-s blokkban Bihar megyében

2024. január 23. – 16:19

Lopott árammal világítottak az ortodox templomban és a városházához tartozó ANL-s blokkban Bihar megyében
A vaskohi ortodox templom – Fotó: Google Térkép

Másolás

Vágólapra másolva

Az Electrica munkatársai jóval nagyobb fogyasztást észleltek a hálózat egyes területein, mint a ténylegesen kiszámlázott áram, ezért ellenőrzést végeztek a Bihar megyei Vaskoh (Vașcău) városban. Meglepetésükre a szálak az ortodox templomhoz és a városháza ANL-s blokkjához vezettek, ahová elterelték az áramot, írja az Adevărul.

Az Electrica munkatársai Vaskoh városban arra lettek figyelmesek, hogy a mérőórába szánt vezetéket elterelték. A titkos csatlakozás forrását nehéz volt megtalálni, ám amikor sikerült, akkor megdöbbentek, mert a lap szerint épp azoknál értek össze a szálak, akiknek példát kellett volna mutatnia.

A lap megkeresésére az ortodox templom papja tagadta, hogy tudott volna a templomba átvezetett áramról. A polgármestert a sajtó nem tudta elérni.

A Bihar megyei rendőrség azonban büntetőeljárást indított az áramszolgáltató vizsgálatai nyomán.

„Nem leszek bűnbak, nem csináltam semmit!”

Sebastian Bursașiu ortodox pap védekezésül azt mondta, nem a templomba valók azok, akik ilyet tettek, neki csak kulcsa van a templomhoz. „Nem tudtam semmiről!” – mondta a pap, aki azt állítja, hogy nem is szóltak neki a történtekről.

A vizsgálat után nem sokkal a papot behívták az Electricához, ahol közölték vele, hogy egy nagy összeget kell fizetnie, amit a cég négy részletre osztott fel.

„Nem tudom pontosan, hogy mennyit, azt hiszem, körülbelül 8000 lej körüli összeget. De nem tudom, hogy miért” – értetlenkedett a pap.

Az Electrica hasonló problémát talált a városban található ANL tömbháznál is, amely állami pénzből épült, és amelyet 2021 decemberében adtak át. Itt azonban nem a bérlők loptak, hanem maga a városháza, vagyis az épület tulajdonosa és kezelője, ugyanis a titkos csatlakozást a városi kezelésben lévő tömb fűtőművében fedezték fel, amelyet egy melléképületben helyeztek el.

Az Adevărul szerint a helyiek nem hajlandók beszélni a pap és a polgármester viszonyáról, mert attól félnek, hogy az előbbi „megátkozza” őket, és bajba kerülhetnek az adójukat kiszámoló polgármesterrel.

A polgármesternek nem ez lenne az első eset

Florin Porge ötödik hivatali idejét tölti a kétezer fős városban, ahol 15 magyar él. 2021-ben a bíróságok összeférhetetlenséget állapította meg a polgármester adminisztratív tevékenységében, amit 2012 és 2016 közötti mandátuma idején követett el. A polgármester saját feleségét nevezte ki projektmenedzsernek egy, a városháza által megvalósított projektben, ami 15 859 lejes illegális jövedelmet hozott neki. A jogerős döntésnél csupán fegyelmi büntetést kapott, amely a polgármesteri juttatás 10 százalékos csökkentéséből állt hat hónapos időtartamra.

Tavaly egy újságíró riportja után került a közvélemény figyelmébe, aki kiderítette róla, hogy a polgármester soha nem érkezik délelőtt 10 óra előtt a városházára, hogy a helyiségben tábla figyelmeztet arra, hogy külföldieknek szigorúan tilos a belépés, és hogy a polgármesternek van egy személyes tanácsadója, akiről nem tudja, hogy pontosan mit csinál.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!