Román zenész is játszott a bécsi filharmonikusok újévi koncertjén

2024. január 1. – 17:35

Másolás

Vágólapra másolva

Az év első napján Bécsre figyelt a világ: csaknem száz országban közvetítették a Bécsi Filharmonikusok 84. Újévi Koncertjét a Musikvereinből. Az év egyik legjelentősebb zenei eseményét világszerte több mint egymillió néző követte figyelemmel a képernyők előtt.

Adela Frăsineanu hegedűművész a híres bécsi filharmonikusok tagja, és őt is beválogatták a 2024. január 1-jei koncerten fellépő zenészek közé, írja az Educatie Privata portál, a koncert során elhangzott interjút ismertetve, amelyben Frăsineanu elmesélte, hogyan jutott el zenei pályafutása során a legnevesebb európai zenekarig.

A bécsi újévi koncerttel összekötött interjút a román közrádió zenei csatornája készítette és közvetítette. Adela Frăsineanu a beszélgetés során elmondta, hogy számára a Bécsi Filharmonikusok tagjának lenni egy valóra vált álom.

„Az édesapám szólótrombitás volt a brassói zenekarban, innen Németországba költöztünk, ahol ő egy türingiai zenekarban zenélt tovább. Így kerültem én is Németországba. A helyi zeneiskolában, a városunkban, ahol felnőttem, elég későn kezdtem hegedülni, 7 évesen” – foglalta össze a hegedűművész családja történetét. Frăsineanu úgy tartja, zenei tehetségét édesapjától örökölte.

Adela Frasineanu – Fotó: személyes Facebook-oldal
Adela Frasineanu – Fotó: személyes Facebook-oldal

A Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét 2024-ben Christian Thielemann vezényelte. A német karmester, a berlini Staatsoper Unter den Linden főigazgatója, a drezdai Staatskapelle vezető karmestere és a 2015-ös George Enescu Nemzetközi Fesztivál egyik vendége a 2019-es kiadás után másodszor állt a Bécsi Filharmonikusok zenei pultjánál a hagyományos szilveszteri koncerten.

A lendületes-klasszikus program Karl Komzák zeneművével, az Albert főherceg indulóval (Op. 136). vette kezdetét, de megemlékeztek Anton Bruckner születésének 200. évfordulójáról is. Az újévi koncertet továbbra is a Strauss-dinasztia művei dominálták.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!