Látványos csillaghullással toppan be 2024, érkeznek a Quadrantidák!

2024. január 1. – 12:30

Másolás

Vágólapra másolva

Az évkezdet egyik legfontosabb és leglátványosabb csillagászati eseménye a Quadrantidák meteorraj érkezése, olvasható a Rakéta.hu oldalon, amely az asztronómusok közleményére hivatkozva felhívja a figyelmet, hogy

2024-ben a csúcspont január 4-én várható, a hajnali órákban, és ekkor akár óránként 130 hullócsillag is észlelhető az égbolton!

Egy olyan meteorrajról van szó, amely, bár kevésbé ismert az augusztusi meteorzápornál, felveszi a versenyt a Perseidákkal és a decemberi Geminidákkal is.

A hullócsillagok, vagy meteorok olyan porszemcsékből és kődarabokból származnak, amelyek akár egy űrhajó sebességének többszörösével száguldanak az űrben. A Föld felső légkörben hosszú, fényesen világító ioncsatornát hoznak létre, ezt látják az emberek hullócsillagként.

A Quadrantidák meteorraj szülőobjektuma a mindössze 3 kilométer átmérőjű, 2003 EH1 jelű kisbolygó. Érdekesség, hogy a kisbolygók ritkán produkálnak meteorrajok alapját képező törmelékfelhőt pályájukon. A különös égitest viszont mégiscsak felelős a Quadrantidák meteorzáporért, ami arra enged következtetni, hogy a 2003 EH1 valójában az ötszáz éve távol-keleti csillagászok által megfigyelt C/1490 Y1 jelű üstökös magja. Ez az objektum hagyhatta maga mögött azt a vékony porfelhőt, amely minden évben január első napjaiban találkozik a Földdel, keresztezve bolygónk Nap körüli pályáját.

A Quadrantidák megfigyelésére január 4-én, csütörtökön a pirkadatot megelőző órák a legalkalmasabbak. A raj radiánsa ekkor emelkedik a legmagasabbra, hajnali hat órakor a nyolcvan fokos horizont feletti magasságot fogja közelíteni a keleti égbolton.

Ebben az évben sajnos a Hold nem lesz segítségünkre, mivel viszonylag közel lesz a radiánshoz, a Szűz csillagképben 49%-os fázisban fog világítani. Ez valószínűleg megnehezíti majd a Quadrantidák többségét alkotó 3–6 magnitúdós fényességű meteorok észlelését. Azonban a raj maga rendkívül gazdag nagyon fényes tűzgömbökben is, így kedvező égbolti körülmények mellett jó esélyünk van egy valóban látványos és emlékezetes csillaghullásra.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!