Stresszel jár az ünnepi időszak a romániai kamaszok 99 százaléka számára

2023. december 23. – 19:06

Másolás

Vágólapra másolva

A kamaszok 99%-a stresszes az ünnepi időszakban, a falusi fiatalokat pedig a közösségi médiában tükröződő „bőség” hiánya is nyomasztja, írja a World Vision tanulmánya alapján a Libertatea.

A romániai tinédzserek számára az ünnepek nem egyenlőek a pihenéssel, ellenkezőleg, mindössze 1%-uk nem érez stresszt az évnek ebben az időszakában – derül ki a World Vision Románia által közzétett tanulmányból. Emellett minden ötödik falusi tinédzser szomorúnak érzi magát a téli szünetben, mert a közösségi médiában olyan fiatalokat lát, akik jobban szórakoznak, mint ő.

A családon belüli konfliktusok, az ünnepi házi feladatok vagy a házimunka az oka annak, hogy a fiatalok körében karácsonykor megnő a szorongás és a stressz – áll a tanulmányban. Ugyanakkor tízből hét gyerek és tinédzser szomorúnak érzi magát vagy unatkozik az ünnepek alatt, olyan okokból kifolyólag, mint például, hogy nem játszhat a hóban, nincsenek barátai, akikkel játszhatna, mert nem tartják be a hagyományokat, a szüleik stresszelnek a pénz miatt, vagy nincs semmi szórakoztató elfoglaltságuk.

A romániai tinédzserek közel 60%-a még soha nem volt karácsonyi vásárban

A romániai tizenévesek közel 60%-a még soha nem volt karácsonyi vásárban A falusi gyerekek közel 60%-a szeretne karácsonyi vásárba menni, mert még soha nem volt, több mint 75%-uk szeretne karácsonyi előadáson részt venni, és a tizenévesek több mint fele szeretné átélni élete első téli vakációs kirándulását.

A karácsonyi hagyományokat a mai tizenévesek már nem követik, még falun sem. Tízből két szülő azt mondja, hogy gyermekeik idén télen biztosan vagy nagy valószínűséggel nem mennek el köszönteni. A tinédzserek kevesebb mint egyharmada tervezi, hogy az idei ünnepi szezonban köszönteni megy.

Szeretnék, ha kevesebbet pazarolnánk az ünnepek alatt

A fiatalok ugyanakkor a takarékos fogyasztás hívei: egyharmaduk szeretné, ha kevesebb alkohol fogyna az ünnepi étkezések alkalmával, 40%-uk pedig úgy gondolja, hogy a téli ünnepeknek természetbarátabbnak kellene lenniük (kevesebb fát kellene kivágni, újrahasznosítható díszeket kellene használni stb.). A fiatalok közel fele szeretné, ha kevesebb élelmiszerhulladékot termelnénk. Közel 40%-uk azt is szeretné, ha a férfiak többet segítenének a nőknek a háztartási munkákban karácsonykor.

A World Vision Románia által végzett felmérés 825 szülő (akiknek 89%-a vidéki, a többi hátrányos helyzetű városi közösségből származik) és 535 tinédzser (akiknek 83,4%-a vidéki, a többi pedig hátrányos helyzetű városi közösségből származik) válaszain alapján készült.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!