Világvégére készülnek a Szilícium-völgy milliárdosai, Zuckerberg a Hawaii-szigeteken építtet bunkert magának

2023. december 15. – 15:20

Másolás

Vágólapra másolva

A Meta alapítója hatalmas összeget fektet be egy exkluzív felszerelésekkel rendelkező épületegyüttesbe. A több épületből álló komplexumban egy bunker is lesz, vészkijáratokkal és robbanásbiztos ajtókkal – számol be az amerikai sajtó.

Mark Zuckerberg hatalmas komplexuma a hawaii Kauai szigetén épül, csak a bunker 500 négyzetméteres. A földalatti óvóhelynek önálló áramforrásai, valamint élelmiszer- és víztárolója lesz – derül ki a Wired által közzétett anyagából.

A Koolau Ranch nevet viselő komplexum költségeit mintegy 100 millió dollárra becsülik, ami a földterület megvásárlásáért fizetett 170 millió dolláros árhoz adódik majd hozzá, de a végösszeg még emelkedhet – írja a kiadvány.

Senki, aki ezen a projekten dolgozik, nem beszélhet arról, hogy mi az, amit építenek. Szinte mindenkit, aki átmegy az összetett biztonsági ellenőrzésen – az ácsoktól a villanyszerelőkön át a festőkig és a biztonsági őrökig – szigorú titoktartási megállapodás köt, a projektben részt vevő több munkás szerint. És azt mondják, ezek a megállapodások nem csak formalitás. Több dolgozó állítja, hogy látta vagy hallott olyan kollégákról, akiket eltávolítottak a projektből, mert a közösségi médiában posztoltak róla. Az építkezésen belül a különböző építőbrigádokat külön projektekre osztják be, és a munkásoknak tilos más brigádokkal beszélniük a munkájukról – mondják a források.

Az üdülő legalább 30 hálószobával és 30 fürdőszobával rendelkezik, a tervek szerint két kúriát is építenek, amelyeket egy alagút köt össze, amely a föld alatti menedékhelyre vezet majd.

Zuckerberg nem az első techóriás, aki a világvégére próbál felkészülni – jegyzi meg a Business Insider.

A Szilícium-völgy milliárdosainak több mint fele fektetett be apokalipszisre felkészítő intézkedésekbe, például bunkerekbe – árulta el a LinkedIn társalapítója, Reid Hoffman a The New Yorkernek.

Sam Altman, akit nemrég elbocsátottak, majd visszahelyeztek az OpenAI vezérigazgatói posztjára, nagy mennyiségű fegyvert, aranyat, antibiotikumot és gázálarc készletet vásárolt össze.

Steve Huffman, a Reddit közösségi oldal vezérigazgatója motorkerékpárokba fektetett, fegyvereket és lőszert vásárolt, hogy szükség esetén „egy ideig” készen álljon megvédeni az otthonát. Még lézeres szemműtéten is átesett, mert meg van győződve arról, hogy ez növelné a túlélési esélyeit egy esetleges kataklizma esetén – számol be a kiadvány.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!